Чому Ізраїль не хоче збільшувати допомогу Україні

коротко
Понеділок, 12 грудня 2022, 11:40

Від самого початку повномасштабної війни РФ проти України Ізраїль зайняв позицію, відмінну від більшості демократій.

Ізраїль обмежується наданням Україні гуманітарної допомоги, не тільки щоразу відмовляючи Києву у військовій допомозі, а й не допускаючи передачу третіми країнами зброї, що містить ізраїльські комплектуючі.

Змінити цю позицію може нинішнє зближення Росії та Ірану. 

Чи можлива корекція курсу Ізраїлю? І що перешкоджає поліпшенню відносин з Україною? 

Ці запитання редактор ЄвроПравди Юрій Панченко поставив послу Ізраїлю в Україні Міхаелю Бродському. Тож про все це читайте у нашому матеріалі. Радимо також подивитися повну версію нашої розмови на YouTube-каналі ЄвроПравди.

Коротко, про що говорив Міхаель Бродський:

"Насамперед я хочу сказати, що ті країни, які передають Україні озброєння, зокрема й наступальне – це здебільшого держави блоку НАТО, тоді як Ізраїль не входить до Альянсу".

"Ізраїль – відносно невелика країна на Близькому Сході, яка стикається з колосальними проблемами в плані безпеки.

Свою військову техніку ми використовуємо практично щодня. Ми знаходимося на Близькому Сході – а це один із найнестабільніших регіонів у світі, і ми весь час за крок від наступної війни.

У такій ситуації Ізраїль виявляє певну обережність, думаючи насамперед про безпеку своїх громадян і про безпеку своїх військовослужбовців.

Саме тому Ізраїль має абсолютно чіткі "червоні лінії", які Києву дуже добре відомі".

"Я думаю, що коли хтось, зокрема з українських лідерів, виходить до преси і каже, що Ізраїль нам ніяк не допомагає у військовій сфері, то такі висловлювання не відображають ситуацію повністю".

"Ізраїль підтримує Україну – однозначно. Я не думаю, що Ізраїль має змінити цю позицію. В який бік він може її змінити? Ізраїль з першого дня війни сказав, що підтримує Україну, виступає проти війни, засуджує російську агресію проти України. Ізраїль із першого дня війни активно допомагає Україні, насамперед у галузі охорони здоров'я".

"Крім цього, я маю зазначити, що на прохання української сторони Ізраїль офіційно поставив каски, бронежилети".

"Окрім цього, Ізраїль активно підтримує Україну і на міжнародній арені, голосуючи за Україну, голосуючи на підтримку України в міжнародних організаціях, в Організації Об'єднаних Націй, і надаючи велику й важливу гуманітарну допомогу Україні".

"Російська військова присутність на Близькому Сході дуже суттєва, особливо після 2015 року, коли РФ помітно розширила свою присутність у Сирії".

"Ізраїлю так важливо мати можливість діяти без перешкод у тих місцях, де нам необхідно боротися з терором, боротися з іранською присутністю.

Про це ми постійно, особливо з 2015 року, ведемо діалог із Росією. У нас є канал комунікації з цього конкретного питання – щодо військової присутності та воєнних дій Росії та Ізраїлю в цьому регіоні.

Це життєво важливе для нас питання, винятково важливе для нашої безпеки".

"Більшість ізраїльтян, як російськомовних, так і не російськомовних, підтримують Україну – це видно з опитувань, це видно навіть неозброєним оком, якщо почитати соціальні мережі, почитати реакції".

"На жаль, останнім часом громадська думка – особливо ті, хто підтримував Україну, – неприємно здивована після голосування України в ООН проти Ізраїлю. Тричі за останній час Україна проголосувала проти Ізраїлю".

"Чесно кажучи, ці голосування ввели ізраїльтян, які підтримують Україну, в абсолютне здивування. Я думаю, що внаслідок цих голосувань підтримка України знизилася. І це не мотивує уряд на додаткову допомогу Києву".

"Можливо, настав час для України змінити цю позицію.

Тим більше, що така можливість в України є: наприкінці грудня ООН розглядатиме ще одне дуже важливе для нас питання – про Міжнародний кримінальний суд".

Докладніше – у матеріалі Посол Ізраїлю про зброю, мирні переговори та образу на Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: