У Польщі виключають відновлення довоєнних відносин із Росією

Вівторок, 13 грудня 2022, 17:15

Польща вважає, що відносини Заходу з Росією вже не зможуть повернутися до рівня, який був перед повномасштабним російським вторгненням в Україну – навіть після завершення бойових дій.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Укрінформ", таку позицію виклав у вівторок речник польського уряду Пьотр Мюллер.

"Не повинно бути повернення до тих відносин із Росією, які були до війни. Це неможливо. Ми хочемо, щоб Росія припинила агресію в Україні. Але навіть після цього повернутися до довоєнної реальності немає можливості", – наголосив він на пресконференції у Варшаві у вівторок.

Також представник польського уряду зазначив, що Варшава виступає за якомога ширші санкції проти Росії й намагається переконати інші західні країни затвердити узгоджені проти Москви обмеження.

Ймовірно, слова Мюллера стали відповіддю на заяви канцлера Німеччини Олафа Шольца, який напередодні допустив відновлення економічних відносин із Росією, але зауважив, що це можливо лише після припинення нею війни в Україні.

Ще раніше Шольц висловив думку, що Європа може повернутися до довоєнного "мирного порядку" із Росією і вирішити "всі питання спільної безпеки" після війни в Україні, якщо президент РФ Владімір Путін відмовиться від агресії проти сусідніх держав.

Досі лідери держав НАТО були схильні обговорювати майбутні відносини з Росією у дуже розмитих формулюваннях, обмежуючись наполяганнями на тому, що лише Україна може визначити умови, на яких вона готова закінчити війну з РФ.

Слова Шольца, однак, розходяться з позицією більш критично налаштованих членів Альянсу, як-от Польщі й країн Балтії – вони вкрай неохоче йдуть на поступки Кремлю і не довіряють його готовності підтримувати будь-яку післявоєнну мирну домовленість.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: