ПРЕЗИДЕНТ ЗЕЛЕНСЬКИЙ ЇДЕ З ВІЗИТОМ ДО США

Середа, 21 грудня 2022, 06:52

Численні джерела у США повідомляють про візит до Сполучених Штатів Америки президента України Володимира Зеленського.

Такий намір команда Зеленського мала вже тривалий час: поїздка до США мала стати першим закордонним візитом президента після початку повномасштабного вторгнення РФ, підтверджують джерела "Європейської правди".

Глава держави, який не полишав Україну від початку повномасштабної війни у лютому 2022 року, розглядав можливість відновлення поїздок у разі нагальної потреби, причому було принципово вирішене, що першим має бути візит саме до США, головного партнера України у постачанні безпекової допомоги, і що він має відбутися у разі, коли Білий дім буде готовий до ухвалення проривного рішення під час такого візиту.

Наразі американські ЗМІ розкривають один з пунктів візиту – візит до Конгресу та виступ у ньому, які запланований на другу половину дня середи, 21 грудня. Спікерка Палати представників Ненсі Пелозі вже звернулася до колег-конгресменів із проханням терміново повернутися до Вашингтона, не уточнюючи мету.

Про підготовку такого візиту першим повідомив маловідомий в Україні сайт Punchbowl news – вашингтонська агенція новин за підпискою, створена кількома авторитетними журналістами. Згодом інформацію підтвердили й інші ЗМІ, такі як Axios та CNN.

Axios, зокрема, наголошує, що відбудеться спільне засідання Палати представників та Сенату за участю українського президента. CNN натомість підтверджує заплановану зустріч Зеленського у Білому домі. За даними видання, Байден планує оголосити про виділення нового безпекового пакета, що включатиме системи ППО Patriot.

Нагадаємо, протягом останніх одного-двох тижнів з Києва та Вашингтона надходили сигнали про те, що Білий дім нарешті дав згоду на постачання систем Patriot в Україну, і тепер "все неможливе можливе", як заявив міністр Кулеба. Тоді ж у США заявили, США готуються відправити Patriot Україні, однак офіційного анонсу не відбулося.

Про ситуацію із постачанням зброї дивіться в інтерв’ю посла Оксани Маркарової: "У США не лишилося червоних ліній щодо зброї для України"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.