Словаччина отримала виключення з нафтових санкцій ЄС: каже, це допоможе і Україні

Середа, 21 грудня 2022, 17:46

Словаччина домоглася звільнення від санкцій Європейського Союзу щодо російської нафти, що дозволить їй продовжити експорт нафтопродуктів, зокрема дизельного палива, в Україну, яка потерпає від дефіциту електроенергії.

Як пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters, таке в середу заявив міністр економіки Словаччини Карел Хірман.

"Нам вдалося домовитися про виключення для Словаччини, для заводу Slovnaft з режиму санкцій, який набуває чинності після 5 лютого. Завдяки цьому вилученню Slovnaft зможе експортувати всі нафтопродукти не тільки в Чехію, але й в Україну... що допоможе стабілізувати виробничі та операційні результати нашого НПЗ Slovnaft у наступному році", – сказав він на пресконференції.

Найбільший нафтопереробний завод Словаччини Slovnaft, який входить до складу угорської енергетичної компанії MOL, через санкції ЄС щодо російської нафти міг постати перед її дефіцитом, оскільки країна отримує майже 100% сирої нафти з РФ через нафтопровід "Дружба".

Як відомо, у жовтні Рада ЄС ухвалила рішення про заборону морського транспортування російських нафтопродуктів із 5 лютого 2023 року до третіх країн, а також пов'язане з цим надання технічної допомоги, брокерських послуг або фінансування чи фінансової допомоги.

Експорт нафти з Росії обвалився після введення санкцій G7 та ЄС

Таким чином, виключення із санкційного режиму дозволить Slovnaft експортувати нафтопродукти в Україну, яка цієї зими постає перед гострим дефіцитом електроенергії та опалення через ракетні та безпілотні атаки РФ на критично важливі об'єкти української інфраструктури.

Раніше Slovnaft оголосила, що планує скоротити до 60% частку імпортної нафти з Росії, щоб зберегти свій потенціал для експорту на інші ринки. Наразі нафтопереробний завод експортує значну частину свого виробництва, яке становить 124 тисяч барелів на добу.

Нагадаємо, що з 5 грудня набуло чинності рішення Європейського Союзу про встановлення граничної ціни на нафту і нафтопродукти та оливи, що походять з Росії або експортуються з неї, на рівні 60 доларів за барель.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: