МЗС на роковини "Будапешту" закликало втілити пропозиції гарантій безпеки України

Понеділок, 5 грудня 2022, 21:29

Міністерство закордонних справ закликало партнерів до створення дієвих гарантій безпеки на тлі російської агресії, яка показала неможливість дотримання Москвою будь-яких домовленостей.

Таку заяву МЗС опублікувало з нагоди 28-их рокових Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, також відомого як Будапештський меморандум, передає "Європейська правда".

Зовнішньополітичне відомство нагадало, що гаранти Будапештського меморандуму – Велика Британія, США та Росія – "задекларували свої зобов’язання поважати незалежність, суверенітет та територіальну цілісність нашої держави".

Натомість Москва порушила свої зобов’язання, вчинивши повномасштабну агресію. Крім того, обстрілюючи українські АЕС, "Росія також веде небезпечну риторику щодо можливого застосування ядерної зброї, яка ставить під загрозу безпеку всього світу".

У Зеленського назвали країни, з якими ведуться переговори про гарантії безпеки

"Будапештський меморандум довів, що жодні домовленості з РФ не працюють, якщо Росія зберігає фізичну здатність і мотивацію їх порушувати. Зухвале порушення Росією своїх зобов‘язань підкреслює необхідність вироблення нової якісної системи безпекових гарантій для України та світу, які унеможливлять повторення російської агресії", – підкреслюють в МЗС.

У зв’язку з цим міністерство закликало партнерів "продовжити роботу над втіленням рекомендацій Київського безпекового договору".

Нагадаємо, про гарантії безпеки для України вперше заговорили ще наприкінці березня за результатами українсько-російських мирних переговорів у Стамбулі.

Тоді Київ був готовий відмовитися від планів вступу до НАТО, а замість цього пропонувалася модель, за якою низка держав світу (не лише західні країни, але і РФ та Китай) дають Україні гарантії безпеки.

Зрештою, від цієї концепції відмовилися, а у вересні Група з питань міжнародних безпекових гарантій для України представила концепцію "Київського безпекового договору".

Читайте також: Гарантії від Єрмака та Расмуссена: яку схему безпеки України просуватиме Банкова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: