Єврокомісія підтримує зусилля Естонії з конфіскації активів РФ на користь України

Четвер, 12 січня 2023, 17:34

У Європейській комісії висловили підтримку намірам Естонії підготувати законодавчу базу для конфіскації активів осіб, які перебувають під санкціями Європейського Союзу, на користь повоєнної відбудови Україні.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", на брифінгу в четвер заявив офіційний представник Єврокомісії Крістіан Віганд.

В Естонії поновили роботу над конфіскацією російських активів на користь України

Він нагадав, що виконавчий орган ЄС ще 2 грудня 2022 року висунув пропозицію про узгодження покарання за порушення санкцій Євросоюзу, яка передбачає додання таких порушень до переліку злочинів відповідно до Договорів ЄС.

"Поки триває російська агресія проти України, першочергове значення має те, щоб обмежувальні заходи ЄС впроваджувались повною мірою, а порушення цих заходів не приносило вигоди. Саме тому ми розраховуємо на подальше втілення цієї пропозиції", – додав Віганд.

Представник Єврокомісії зазначив, що йдеться також і про конфіскацію активів, "які порушники намагаються сховати або коли вони ухиляються від санкцій".

Естонія готується першою в ЄС запровадити механізм  конфіскації російських активів

"Ми не коментуємо оголошення, але скажу, що наша позиція в цьому плані чітка. Добре, що держави-члени вже вживають кроків у цьому напрямку… Але, звісно, є процес і на європейському рівні за пропозицією Єврокомісії. Перші її обговорення вже відбулись у Раді ЄС у грудні, й ми працюємо з колегами, зокрема шведським головуванням, щоб це відбулось дуже-дуже швидко", – наголосив він.

Раніше повідомлялось, що Естонія планує запровадити правову базу для конфіскації російських активів цього місяця, просуваючись вперед у спробі передати Україні кошти, заморожені під санкціями Європейського Союзу.

Як відомо, Естонія в межах санкцій ЄС проти Росії за війну заморозила в країні активи росіян на десятки мільйонів євро, більшість пов’язані із двома олігархами. Порахувати точну вартість заморожених активів майже неможливо, бо сума постійно змінюється: підсанкційні компанії можуть використовувати заморожені кошти в окремих випадках.

Читайте також: Більш обережна Європа: чи піде ЄС на створення механізму конфіскації російських активів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: