Естонія готується першою в ЄС запровадити механізм  конфіскації російських активів

Вівторок, 10 січня 2023, 07:53

Естонія планує запровадити правову базу для конфіскації російських активів цього місяця, просуваючись вперед у спробі передати Україні кошти, заморожені під санкціями Європейського Союзу.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Bloomberg.

Правова база буде створена до кінця січня після того, як уряд в Таллінні в кінці грудня доручив міністерствам розробити план конфіскації активів, заявив в понеділок Міхкель Тамм, прессекретар міністерства закордонних справ.

Естонія має намір представити план до того часу, коли Європейська комісія розробить загальноблокову домовленість про роботу з 300 мільярдами євро в резервах російського центрального банку і ще мільярдами заморожених активів російських фізичних осіб, які потрапили під санкції.

Члени ЄС "повинні продовжити роботу над забезпеченням відповідальності за злочин агресії і використовувати заморожені активи Росії", - заявила в грудні прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас.

За оцінками естонського відомства по боротьбі з відмиванням грошей, заморожені кошти на російських рахунках в країні становлять майже 20 мільйонів євро.

Уряд канцлера Німеччини Олафа Шольца відкритий для конвертації російських активів у допомогу Україні, якщо вдасться вирішити складні юридичні питання, повідомляють люди, знайомі з перебігом дискусій. За словами одного з учасників переговорів, одним з варіантів може бути накладання арешту на активи осіб, причетних до воєнних злочинів, замість того, щоб накладати повну конфіскацію, яка може зайняти роки, щоб вирішити юридичні питання.

Нагадаємо, спікер Держдуми РФ В’ячеслав Володін пригрозив Німеччині та іншим державам експропріацією їхнього майна в Росії, якщо Захід піде на конфіскацію заморожених російських активів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.