З конвертами і без ЦВК: як громадяни дружньої Чехії обирають президента

Аналітика коротко
Вівторок, 17 січня 2023, 14:00

13-14 січня у Чехії пройшов перший тур президентських виборів.

Зважаючи на європейське лідерство Чехії у підтримці України, ці вибори викликали неабиякий інтерес вітчизняних ЗМІ.

Про процедуру виборів президента Чехії читайте в статті керівника Інформаційно-аналітичної служби "Європейсько-східний діалог" (IASEED) Юрія Ключівського Як Чехія обирає президента: особливості, незвичні для українців.

Громадяни Чехії обирають президента, який також є верховним головнокомандувачем, на п'ять років під час прямих виборів.

Втім, це досить недавня практика.

Чинний нині президент Мілош Земан є першим в історії цієї країни головою держави, якого обирали на прямих всенародних виборах.

До цього, починаючи з виникнення Першої Чехословацької Республіки у 1918 році, вибори президента здійснювались у двопалатному парламенті.

За традицією, яка має місце у цій країні майже 100 років, самі вибори: і президента країни, і обох палат парламенту, й місцевих органів влади та самоврядування – відбуваються два дні, завжди у п’ятницю – після обіду (з 14:00 до 22:00) та в суботу – до обіду (з 8:00 до 14:00).

Практичні чехи, які чи не найбільші атеїсти у Європі, вважають, що не варто витрачати недільний вихідний на голосування замість відпочинку.

Ще однією чеською "родзинкою" навколо виборів та організації голосувань є… відсутність якоїсь "центральної виборчої комісії", яку формують політичні сили, коли її члени роками сидять на немаленьких зарплатах.

Втім, у Чехії все ж є Державна виборча комісія, головою якої є… міністр внутрішніх справ, а члени та заступники членів (є й такі) призначаються урядом. При цьому до складу цієї комісії призначено, як правило, чиновників міністерств та відомств країни, зокрема й статистичного.

Відповідно, інформацію про вибори публікують на сайті МВС країни. 

Виборчі округи створюються з кількістю виборців близько 1000, а виборчі дільниці для кожного округу визначаються мером муніципалітету чи старостою села.

Останні, в межах своїх територіальних округів, під час виборів є виборним органом з усіх видів виборів та голосувань, а також формують кількісний та персональний склад виборчих комісій, готують виборчі приміщення та забезпечують їх усім необхідним для організації голосування (від кабінок до урн для бюлетенів).

Незвичними є й виборчі бюлетені, а саме їхній друк, ступені захисту, доставка до виборця, підрахунок та передача на зберігання. Друк, заповнення та розповсюдження бюлетенів та інших виборчих матеріалів забезпечує приватна компанія, яка є договірним партнером МВС.

При цьому бюлетені для виборів президента друкуються на простому, без жодного захисту папері формату А5, окремо для кожного кандидата, а кожен бюлетень має номер кандидата.

Не менше як за три дні до першого дня голосування мер муніципалітету чи староста зобов’язані надіслати кожному виборцю звичайною поштою конверт із виборчими бюлетенями!

Тож, йдучи на вибори в день голосування, виборець принесе бюлетень обраного ним кандидата, яким і проголосує на дільниці. Натомість у другому турі виборці отримуватимуть бюлетені лише на дільниці, і вони будуть іншого кольору (щоб хтось не прихопив бюлетені з першого кола виборів).

Прийшовши на дільницю, виборець отримує порожній офіційний конверт, на якому є відбиток печатки муніципалітету. Саме в нього необхідно вкласти бюлетень тієї однієї кандидатури, якій виборець вирішив віддати свій голос.

У разі якщо виборець забув вдома чи загубив раніше надіслані йому поштою бюлетені, на його вимогу комісія видасть йому новий комплект бюлетенів. Кожен виборець голосує особисто, представництво його інтересів не допускається.

В кабінці для голосування виборець кладе в офіційний конверт один бюлетень за кандидата, за якого вирішив проголосувати.

Якщо конверт виявиться порожнім або там буде два бюлетені, голос вважається недійсним.

Докладніше про вибори у Чехії – в матеріалі Юрія Ключівського Як Чехія обирає президента: особливості, незвичні для українців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: