Литва: Захід врешті дасть Україні танки, але треба робити більше

Середа, 18 січня 2023, 13:23

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс упевнений, що основні бойові західні танки будуть доставлені в Україну, але Заходу все одно потрібно зробити більше, щоб Україна виграла війну проти Росії.

Про це дипломат сказав агентству Reuters в інтерв’ю в кулуарах Всесвітнього економічного форуму, пише "Європейська правда".

"Я впевнений, тому що це те, що я чую тут, розмовляючи з іншими лідерами. Імпульс є", - сказав Ландсбергіс.

Президент Євроради закликав надати Україні танки

За його словами, після того, як Британія оголосила, що відправить в Україну танки Challenger, стало менше аргументів для інших.

Західні союзники зберуться в п’ятницю на авіабазі США Рамштайн у Німеччині, щоб пообіцяти більше зброї для України. Особливу увагу приділено Німеччині, яка має право вето на будь-яке рішення про відправку танків Leopard.

Берлін заявляє, що рішення щодо танків стане першим пунктом порядку денного нового міністра оборони Бориса Пісторіуса.

Ландсбергіс, чия країна є одним із найвірніших союзників Києва, сказав, що зустріч міністрів оборони в Естонії перед зустріччю в Рамштайні мала на меті скоординувати зусилля з підтримки, але, на його думку, Захід не може спочивати на лаврах.

Мельник закликав нового міністра оборони Німеччини дати Україні танки, винищувачі і кораблі

"Я думаю, що якщо ми серйозно налаштовані на перемогу України зрештою, то ми надішлемо набагато більше типів зброї, ніж надсилаємо зараз", - сказав він.

"Ми могли б зробити це прямо зараз, але ми будемо чекати, поки будуть перетнуті  чиїсь інші уявні червоні лінії, тому що це спосіб дії, який ми обираємо", - додав міністр.

Як повідомлялося, Польща сподівається, що європейські союзники надішлють до 100 бойових танків Україні для підтримки її зусиль з оборони від російського вторгнення.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив у вівторок, що веде переговори з союзниками про можливе постачання важких танків Leopard німецького виробництва в Україну, але застеріг, що будь-які оголошення повинні відбуватися в ногу з союзниками. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: