Міністр оборони Данії пояснив, чому країна поки не допомагає Україні танками

П'ятниця, 27 січня 2023, 11:24

Міністр оборони Данії пояснив, що Данія має не так багато танків і поки не готова поділитися ними з Україною - але активно допомагає в інший спосіб.

Про це Якоб Еллеманн-Єнсен сказав в інтерв’ю TV2, пише "Європейська правда".

Загалом у Данії 44 машини, з яких 14 базуються у країнах Балтії разом з контингентом НАТО, а ще 30 - у Данії.  

Міністра запитали, чому Данія поки не планує передати Україні декілька своїх танків разом із союзниками, адже безпосередньо для Данії загрози зараз немає. Він на це відповів, що Данія "допомагає в інший спосіб", та наголосив, що танки, які є, потрібні "не для декорацій". 

"Це важливий елемент стримування, тому що поруч з нашими балтійськими союзниками - велетенський сусід, який, як демонструє своїми діями, вміє нападати на сусідів… Ми маємо дбати, щоб був певний баланс. Нам потрібно і на чомусь навчати данських військових - і для цього потрібне обладнання", - зазначив він. 

Якоб Еллеманн-Єнсен додав, що Україна поки не зверталася саме до Данії з проханням передати танки, а якби запит надійшов, то, можливо, відповідь була би позитивною після оцінки усіх можливостей. 

Міністр оборони також наголосив, що бачить єдиним шляхом завершення війни поразку Росії. "Якщо Путін переможе у цій війні, він продовжить. Тож він має програти", - сказав Якоб Еллеманн-Єнсен. 

Нагадаємо, Данія вирішила віддати Україні усі 19 гаубиць Caesar, які замовляла для себе у Франції. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: