У Латвії відкрили справу проти депутатки, яка сумнівалася в радянській окупації країни

Вівторок, 31 січня 2023, 14:34

Служба державної безпеки Латвії завершила перевірку у зв'язку з публічними висловлюваннями депутатки Сейму Глорії Гревцової під час відвідування Музею окупації, ухваливши рішення розпочати кримінальний процес за фактом можливого грубого приниження окупації Латвії СРСР і нацистською Німеччиною.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

Кримінальний процес розпочато в понеділок відповідно до статті Кримінального закону про публічне прославляння, заперечення, виправдання або грубе приниження геноциду, злочинів проти людяності, злочинів проти миру і воєнних злочинів проти Латвії та її народу, скоєних СРСР і нацистською Німеччиною.

Кримінальний закон передбачає за подібне діяння покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років, громадські роботи або штраф.

Перевірку публічної діяльності Гревцової було розпочато у зв'язку з опублікованим 22 січня на платформі TikTok відео депутатки Сейму про її відвідування Латвійського музею окупації.

В акаунті Гревцової в TikTok розмістили і пізніше видалили відеозвернення російською мовою, в якому депутатка заявила, що прийшла в "так званий Музей окупації". Гревцова заявила у відео, що експозиція музею "не відповідає фактам" і що екскурсовод розповідає "паралельну, вигадану історію".

"Що це за музей і навіщо, для яких цілей він створений? (...) Ми подивилися всі експонати, і зрозуміли: ей, як нас дурять, як нас дурять", - заявила у відео депутатка Сейму.

Наразі в Ризькому міському суді у Відземському передмісті розглядають також кримінальну справу, за якою Гревцову обвинувачують у наданні Центральній виборчій комісії неправдивих даних про свою освіту та місце роботи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.