Албанія запустила у космос два свої перші супутники

відео
Середа, 4 січня 2023, 10:08

Прем’єр Албанії Еді Рама у вівторок оголосив про запуск двох супутників у космос у співпраці з каліфорнійською компанією SpaceX.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Ось так, сказано - зроблено. Ракета Falcon 9 щойно була запущена з мису Канаверал, штат Флорида, в рамках спільної місії SpaceX Transporter 6, яка також транспортує наші супутники Albania1 і Albania2 у космос", - написав Рама на своїй Facebook-сторінці, опублікувавши також кадри запуску.

Рама додав, що віднині Албанія має більше високотехнологічних можливостей для контролю, захисту та управління територією, отримуючи в режимі реального часу важливі дані в ряді ключових аспектів для сталого розвитку.

Два супутники обійдуться албанській державі в 6 млн доларів та будуть у її користуванні 3 роки.  Відповідну угоду між Національним агентством цивільного захисту та оператором-оператором "Satellogic USA Inc" було підписано 29 вересня 2022 року.

Нагадаємо, у грудні уряд Албанії підписав із турецькою компанією Baykar угоду про придбання трьох безпілотних літальних апаратів Bayraktar TB2.

Албанія також веде переговори з НАТО про будівництво військово-морської бази в Порто-Романо, що будується на її Адріатичному узбережжі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.