В Білорусі вимагали у Міжнародного кримінального суду покарати Польщу за підготовку "агресії"

Середа, 1 лютого 2023, 08:06

Ліберально-демократична партія Білорусі (ЛДПБ) наприкінці жовтня 2022 року звернулась до Міжнародного кримінального суду з вимогою притягнути до відповідальності владу Польщі за "підготовку акту агресії щодо Білорусі". 

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у публікації видання Zerkalo.

У заяві до суду ЛДПБ звинуватила Польщу у формуванні озброєних груп, які мають на меті, "встановлення контролю над сусідньою державою та зміну білоруського конституційного ладу шляхом застосування збройної сили". 

У зверненні також зазначалося, що "достеменно відомо про розташування центрів бойової підготовки на території Польщі, де працюють не тільки польські, а й американські військові інструктори, а також фахівці інших країн Північноатлантичного альянсу НАТО". У ЛДПБ вважають, що це є "актом агресії" з боку Польщі.

У Міжнародному кримінальному суді 31 січня відповіли, що звинувачення Мінська "виходять за рамки юрисдикції суду" і підстави для подальшого аналізу відсутні.

"Міжнародний кримінальний суд керується Римським статутом, який наділяє його вельми конкретною і ретельно визначеною юрисдикцією та мандатом. А основна особливість Римського статуту полягає в тому, що суд може здійснювати юрисдикцію щодо осіб тільки в разі найтяжчих злочинів, які викликають стурбованість міжнародної спільноти в цілому. А саме, геноцид, злочини проти людяності та воєнні злочини. На підставі наявної на цей час інформації поведінка, описана у вашому повідомленні, мабуть, не підпадає під ці суворі визначення", - йдеться у відповіді суду.

Голова ЛДПБ Олег Гайдукевич заявив, що "ця відповідь нікого не здивувала".

Нагадаємо, 9 січня польський міністр оборони Маріуш Блащак оголосив, що на сході Польщі буде сформована 1-ша піхотна дивізія Легіонів Війська Польського, оснащена придбаними в Південної Кореї та США танками.

Створення нової дивізії є частиною плану зміцнення армії Польщі, зокрема шляхом збільшення кількості солдатів.

Державний секретар Ради безпеки Білорусі Александр Вольфович назвав плани Польщі щодо розгортання нової дивізії біля кордонів Білорусі "агресивним кроком".
Читайте також: Курс на одну з найсильніших армій Європи: як Польща модернізує свої збройні сили

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: