США й Британія наклали санкції на колишніх болгарських посадовців за підрив демократії

П'ятниця, 10 лютого 2023, 18:58

Сполучені Штати й Велика Британія в п’ятницю скоординовано запровадили санкції проти колишніх посадовців Болгарії, яких назвали причетними до корупційних дій, підриву демократії та поглибленні залежності країни від російських енергоносіїв.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в повідомленнях державного департаменту США й міністерства закордонних справ Британії.

Серед іншого, США запровадили санкції проти ексміністра енергетики Болгарії Румена Овчарова й двох ексгенеральних директорів болгарської АЕС "Козлодуй" Александра Христова Ніколова та Івана Генова "за низку незаконних оборудок і обмін хабарів, пов'язаних з енергетичними контрактами, які позбавили уряд і народ Болгарії сотень мільйонів доларів".

Крім того, під санкції потрапив керівник болгарської партії "Русофіли за відродження Вітчизни" Ніколай Малінов, який підкупив суддю й виїхав до Росії попри звинувачення у шпигунстві на її користь, і ексміністр фінансів Болгарії Владислав Горанов за "сприяння хабарництву в обмін на ухвалення законів, що позбавляли уряд податкових надходжень".

Також обмеження торкнулись кількох компаній і політичних організацій, пов’язаних із підсанкційними ексчиновниками Болгарії, а щодо Овчарова, Ніколова й Горанова були запроваджені додаткові візові обмеження.

Велика Британія також внесла до списку трьох громадян Болгарії за серйозну корупцію та зловживання коштами державних установ: олігарха Васила Крумова Божкова й Деляна Славчева Пеєвського, а також Ілка Димитрова Желязкова, колишнього заступника голови Болгарського державного агентства з технічних операцій.

Зазначимо, що проти Божкова, Пеєвського й Желязкова, а також понад 60 пов’язаних із ними юридичних осіб, США наклали санкції ще в червні 2021 року. Пізніше санкції проти них запровадила й Болгарія, та суд згодом їх скасував нібито за відсутністю доказів.

У Конгресі США в грудні 2022 року закликали міністерство фінансів США звернути увагу на цю ситуацію, оскільки підсанкційні болгари могли шантажувати чинних міністрів кримінальними звинуваченнями з боку генеральної прокуратури Болгарії й таким чином уникнути правосуддя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: