Польща розчарована пропозицією десятого пакета санкцій проти РФ

Понеділок, 13 лютого 2023, 12:40

Польща розчарована попередньою пропозицією десятого пакета санкцій ЄС проти Росії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє RMF24.

"Це нижче наших очікувань" -  заявив посол Польщі в Європейському Союзі Анджей Садош.

Попередній проєкт санкцій був представлений Єврокомісією країнам ЄС на вихідних. Сьогодні країни ЄС отримають митні коди кожного з товарів, що підпадають під санкції, а в середу, як очікується, ЄК вже представить законодавчий проєкт санкцій.

Польща вважає, що проєкт є "нижчим за очікування", оскільки він не включає санкції проти "Росатому", що було головною вимогою України, яку підтримала Варшава.

Президент України Володимир Зеленський на саміті в Брюсселі минулого тижня закликав включити російський ядерний сектор і "Росатом" до списку санкцій.

Відсутні також санкції за примусове усиновлення українських дітей, зазначає посол Польщі. Також відсутня головна польська вимога - виключення "Газпрому" з системи, яка видає сертифікати на низькі викиди CO2.

Заборони на імпорт російських діамантів також немає, що є незрозумілим для Польщі після перших позитивних заяв Бельгії, яка чинила найбільший опір у цьому питанні. За словами одного з дипломатів, Бельгії не вдалося переконати країни G7, що це мають бути спільні санкції, а не лише санкції ЄС.

Натомість ЄК запропонувала санкції проти чотирьох російських банків і заборону на імпорт російського каучуку, чого також домагалася Польща. Пакет також має включати додаткові заборони на експорт електронних компонентів, які Росія використовує для виробництва зброї.

Очікується, що нові торгові заборони коштуватимуть Росії 10 мільярдів євро, але, як сказав один дипломат, ця сума розрахована в цінах 2021 року і тому сильно завищена.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.