Вірменія направила Азербайджану проєкт мирного договору

Четвер, 16 лютого 2023, 12:45

Вірменія завершила роботу над черговим етапом договору про встановлення миру і відносин з Азербайджаном і направила азербайджанській стороні пропозиції.

Про це у четвер на засіданні уряду заявив прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Радио Азатутюн.

Пашинян повідомив, що документ також передано країнам-співголовам Мінської групи ОБСЄ.

"Під пропозиціями слід розуміти проєкт повного документа з нашими пропозиціями. Ми працюємо над проєктом із такою логікою: отримати документ, який ми готові підписати в будь-який час. Зрозуміло, звичайно, що цей документ має бути прийнятним для Азербайджану. Сподіваємося, що певний прогрес, який спостерігається за підсумками трьох раундів переговорів, вдасться розвинути", - заявив глава вірменського уряду.

Кілька днів тому міністр закордонних справ Вірменії Арарат Мірзоян заявив у Берліні, що Азербайджан відповів на пропозиції вірменської сторони щодо проєкту мирного договору і наразі над ним працює Єреван. "Вірменія бере активну участь у цих переговорах, і ми маємо намір продовжувати наші активні зусилля з побудови стабільного і міцного миру в нашому регіоні", - сказав Мірзоян.

Сьогодні Пашинян представив бачення Вірменії: документ має містити таку логіку домовленостей, таку ефективну систему стримувань і противаг, яка унеможливлювала б будь-який сценарій порушення міцного і стабільного миру.

"Підписання документа не має призвести до нової війни, але вже на основі цього мирного договору. Це звучить абсурдно, але може бути й такий сценарій. Навпаки, це справді має означати міцний мир", - заявив Пашинян, наголосивши на готовності вірменського уряду та його особистій готовності до підписання такого договору якомога швидше.

Під час зустрічі Європейського політичного співтовариства в Празі 6 жовтня 2022 року Вірменія та Азербайджан підтвердили свою відданість Статуту ООН та Алма-Атинській декларації СНД від 21 грудня 1991 року, в яких обидві держави визнали територіальну цілісність і суверенітет одна одної. 

Вірменія також погодилася сприяти цивільній місії ЄС на кордоні з Азербайджаном, а Азербайджан погодився співпрацювати з цією місією в межах її компетенції протягом максимум двох місяців.

Рада ЄС у закордонних справах 17 жовтня ухвалила рішення про створення Моніторингового потенціалу ЄС у Вірменії (EUMCAP) шляхом розгортання у Вірменії спостерігачів ЄС з Моніторингової місії ЄС у Грузії (EUMM).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: