Румунія вимагає від України доступу для перевірки гідротехнічних робіт на Дунаї – викликала посла

Понеділок, 20 лютого 2023, 19:12

Міністерство закордонних справ Румунії в понеділок викликало посла України Ігоря Прокопчука у зв’язку з проведеннями гідротехнічних робіт у Кілійському гирлі Дунаю, запросивши доступу власних суден до цього місця.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Digi24.

У румунському МЗС послу повідомили, що Бухарест просить роз’яснити, які саме гідротехнічні роботи здійснюються в гирлі Дунаю, а також вимагає припинити роботи, пов’язані з поглибленням дна, якщо вони не пов’язані з підтримкою судноплавства.

"Під час дискусії румунська сторона зазначила, що немає жодної домовленості про проведення таких робіт, оскільки тривають процедури оцінки впливу на довкілля судноплавних проєктів української сторони", – заявили в зовнішньополітичному відомстві Румунії.

Також Румунія просить Україну надати доступ до українських вод Кілійського гирла для здійснення відповідних вимірювань, щоб вона могла самостійно перевірити, які роботи здійснюються і чи не порушують двосторонні домовленості.

У румунському МЗС зазначили, що Україна "висловила повну відкритість" до вирішення питання й "запропонувала організувати технічну зустріч між міністерствами, відповідальними за транспорт двох країн, у найближчий період".

Напередодні, 17 лютого, міністерство інфраструктури повідомило, що за розпорядженням адміністрації порту "Ізмаїл" було збільшено рівень осадження суден на ділянці від нульового кілометра гирла Бистре до 116-го кілометра Кілійського гирла Дунаю.

Якщо до повномасштабної війни максимальна осадка становила 3,9 метра, то тепер збільшилась до 6,5-7 метрів. У Мінінфраструктури писали, що це відбулось у рамках програми ЄС "Шляхи солідарності" з розвитку альтернативних логістичних маршрутів для українського експорту.

Румунська сторона своєю чергою наполягає, що днопоглиблювальні роботи виходять за межі звичайних гідротехнічних робіт і впливають на навколишнє середовище в районі Дунаю. Київ наполягає, що йдеться лише про роботи з забезпечення навігації до порту "Ізмаїл".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.