Прем'єр Косова надіслав Зеленському привітання на річницю повномасштабної війни

Понеділок, 27 лютого 2023, 23:11

Прем'єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті в річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну направив листа Володимиру Зеленському, де відзначив боротьбу Києва проти російської агресії.

Як повідомляє "Європейська правда", текст листа Курті виклав у соцмережах.

Він наголосив на паралелях між українцями й косоварами як двома народами, "які втратили багато наших найкращих громадян через імперіалістичні, загарбницькі плани сусідніх країн".

"Двадцять три роки тому ми чинили опір, і НАТО допоміг нам покласти край циклу геноциду в Сербії. Дев'ятнадцять демократичних країн світу об'єдналися, щоб зупинити геноцид Сербії проти нашого народу. Зараз ви перебуваєте на передовій нової війни, яка має покласти край геноциду Росії проти вашого народу та її імперським спробам захопити вашу територію. І знову ж таки, демократії, члени НАТО, підтримують вас, як вони підтримали нас", – зазначив Курті.

Косовський прем'єр запевнив українського колегу в підтримці й нагадав, що в Косові перебувають українські журналісти, завдяки яким місцеве населення "ще краще поінформоване про щоденну реальність у вашій країні".

"Головний союзник Росії на Балканах, наш північно-східний сусід Сербія, все ще має ледь помітне бажання підірвати наш суверенітет і забрати наші домівки. Немає нічого, чого б Росія і Сербія хотіли більше, ніж поширити конфлікт з вашого регіону на наш. Тому, в дуже реальному сенсі, ваша мета – це наша мета; ваша боротьба – це наша боротьба", – вважає він.

Також Курті обіцяє Україні підтримку з боку Косова з питань відбудови, повернення українських біженців, фізичної та психічної реабілітації суспільства і "вашого якнайшвидшого вступу до НАТО та ЄС".

Як відомо, Україна не визнає Косово, хоча в українському парламенті народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко вніс відповідну ініціативу, а минулого року виступив у косовському парламенті.

Читайте його позицію тут: Цінності не лише на словах: чому Україна має визнати незалежність Косова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: