Болгарія ризикує залишитися без винищувачів на два роки

Вівторок, 7 лютого 2023, 12:54

Болгарія ризикує залишитися без бойової авіації протягом наступних двох років, оскільки технічне обслуговування її застарілих винищувачів МіГ-29 не буде завершене до того, як вона отримає свої перші F-16 із США.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

До кінця цього року вісім болгарських винищувачів МіГ-29 повинні вивести з експлуатації, а ремонт двигунів, проведений Польщею, не відбувся, як очікувалося.

У понеділок повідомлялося, що Польща може продати Болгарії лише один двигун МіГ-29, хоча Болгарія очікує два, а також чотири пізніше.

Очікується, що Болгарія оновить свій флот лише з 2025 року, оскільки 16 винищувачів F-16 Block 70, які вона замовила у США, будуть поставлені лише до 2025 року, а навчання займе ще два роки.

Тим часом союзникам по НАТО доведеться втрутитися, щоб захистити повітряний простір цієї важливої частини східного флангу Альянсу.

Зараз ведуться активні переговори зі Швецією, Францією та Ізраїлем, причому найбільше шансів на отримання французьких винищувачів Mirage 2000 або шведських Grippen.

"Ми не отримували пропозицій від тих країн, до яких був зроблений запит. Тривають переговори з Ізраїлем, Швецією та Францією", – заявив міністр оборони Болгарії Дімітар Стоянов.

Щоб прийняти нові літаки, болгарські аеропорти також мають бути належним чином обладнані. "Сподіваюся, що до середини 2024 року всі інфраструктурні проєкти військового аеропорту Граф Ігнатьєво будуть завершені", - сказав Стоянов про проєкти реконструкції, які вже затримуються на два роки.

Нагадаємо, Польща виступає за те, щоб західні лідери на Мюнхенській конференції з безпеки не просто обговорили можливість передачі винищувачів Україні, а прийняли рішення з цього питання.

Читайте також: Допомога найвищого рівня: на які військові літаки може розраховувати Україна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.