Президент Фінляндії: безпека Швеції не постраждає, якщо ми першими вступимо до НАТО

Понеділок, 20 березня 2023, 08:18

Швеція не опиниться у вразливій безпековій ситуації, навіть якщо Фінляндія вступить до НАТО першою.

Про це заявив президент Фінляндії Саулі Нііністьо, пише "Європейська правда" з посиланням на Associated Press.

На думку фінського президента, ситуація з безпекою Швеції не постраждає, оскільки скандинавська країна, як і Фінляндія, веде переговори про двосторонній військовий пакт зі Сполученими Штатами.

Глава МЗС Фінляндії поговорив зі шведським колегою після рішення Анкари 

"Я вважаю, що це (двостороння угода зі США. - Ред.) велика зміна, можливо більша, ніж членство в НАТО... Дуже багато значить, якщо всі ми (країни Північної Європи. - Ред.) маємо пряму та досить схожу (військову) угоду зі Сполученими Штатами", - сказв фінський президент.

Він нагадав, що окрім Фінляндії та Швеції окремі переговори зі США веде також Данія. Раніше двосторонній військовий пакт з Вашингтоном уклала Норвегія. 

Нііністьо підтвердив, що вважає за можливий вступ Фінляндії до НАТО раніше від Швеції. За його словами, Фінляндія не могла вчинити інакше з огляду на позицію Туреччини.

"Чи повинні ми були відмовитися від пропозиції Туреччини щодо ратифікації? Це звучить трохи божевільно. Якби ми сказали Анкарі "ні", то опинилися б у жахливо складній ситуації", - додав він.

До парламенту Туреччини внесли протокол про вступ Фінляндії до НАТО

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 17 березня після зустрічі з Нііністьо заявив, що Анкара ратифікує протокол про її вступ в Північноатлантичний альянс – окремо від Швеції. Того ж вечора протокол внесли у парламент Туреччини. 

Глава МЗС Швеції Тобіас Більстрьом прокоментував, що Швеція "не хотіла, але була готова" до такого сценарію.

Як відомо, Туреччина та Угорщина – останні дві держави НАТО, які досі не схвалили вступ Фінляндії та Швеції. Угорщина планує голосувати щодо Фінляндії 27 березня – також окремо від заявки Швеції. 

Детальніше на цю тему читайте у статті: Чому Фінляндія може вступити до Альянсу наодинці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: