У Британії продукти харчування у лютому подорожчали найбільше за 45 років

Середа, 22 березня 2023, 10:31

У Британії ціни на їжу та безалкогольні напої зросли до найвищого рівня за останні 45 років, а індекс споживчих цін в лютому 2023 року склав 10,4%.

Як повідомляє BBC, такі дані опублікував Офіс національної статистики країни, пише "Європейська правда". 

Порівняно з цінами лютого 2022 року для британців, у 2023 році вони виявилися на 10,4% вищими, тоді як у січні інфляція складала 10,1%. 

Найбільше подорожчали продукти харчування, особливо овочі й зелень. Перед тим у магазинах нерідко спостерігали затримки з підвозом несезонних для країни овочів, таких як помідори, перець, огірки.

Затримки відбувалися частково через неврожай у постачальників в Іспанії та на півночі Африки, частково - через здорожчання виробництва для британських фермерів внаслідок подорожчання електроенергії, частково через логістичні проблеми. 

Також суттєво подорожчав алкоголь у ресторанах і пабах. 

"Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої виросли до найвищого рівня за останні 45 років, особливо зросли ціни на деякі види салатів та овочів, оскільки високі ціни на енергоносії та погана погода в деяких частинах Європи призвели до дефіциту та нормування продуктів", - прокоментував Грант Фітцнер, головний економіст Офісу національної статистики.

Раніше незалежний бюджетний орган OBR опублікував оцінки, які свідчать, що британці зіткнулися з найбільшим падінням купівельної спроможності за останні 70 років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.