Президент Фінляндії підписав закони про вступ до НАТО

Четвер, 23 березня 2023, 14:30

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо схвалив закони, необхідні для членства його країни у НАТО.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на фінську телерадіокомпанію Yle.

Церемонія підписання законодавства пройшла у Гельсінкі у четвер. Після затвердження президентом законів національні процедури у Фінляндії, необхідні для членства в Альянсі, завершилися. 

До парламенту Туреччини внесли протокол про вступ Фінляндії до НАТО

Нііністьо поставив свій підпис на документах після того, як минулої п'ятниці президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив про початок процесу ратифікації у парламенті членства Фінляндії в НАТО.

Комітет із закордонних справ Туреччини планує обговорити членство Фінляндії в НАТО у четвер, 23 березня.

За даними турецької газети Hürriyet, розгляд питання про членство Фінляндії в НАТО, можливо, винесуть на засідання парламенту вже в п'ятницю або суботу.

Крім Туреччини, ратифікувати вступ Фінляндії повинна також Угорщина. Голосування в угорському парламенті має відбутися 27 березня.

Фінляндія не може стати повноправним членом НАТО, доки всі нинішні країни-члени Альянсу не затвердять її вступ у своїх парламентах.

Після місяців спротиву Туреччина пом’якшила свою позицію щодо членства Фінляндії в Альянсі. Натомість Швеція досі чекає, коли Анкара зніме своє вето. Деталі у статті: Чому Фінляндія може вступити до Альянсу наодинці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.