Смертність від туберкульозу в Європі зросла вперше за 20 років

П'ятниця, 24 березня 2023, 18:35

Європейський центр контролю та профілактики захворювань (ECDC) у п’ятницю оголосив, що європейські держави далекі від досягнення цілей стратегії з подолання туберкульозу, зауваживши зростання смертності від нього у 2021 році.

Про це йдеться в пресрелізі ECDC, який цитує "Європейська правда".

Якщо до початку пандемії COVID-19 в Європі захворюваність і смертність від туберкульозу скорочувалась швидше, ніж у решті світу, у 2021 році крива зниження захворюваності зупинилася вперше за останні 20 років.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на яку посилається ECDC, у 2021 році в Європі від туберкульозу померли 27,3 тисячі людей – порівняно з 27 тисячами у 2020-му.

"У 2021 році в регіоні (Європи – ред.) було зареєстровано понад 166 тисяч нових випадків і рецидивів туберкульозу. У 2020 році було зареєстровано близько 164 тисяч нових випадків і рецидивів туберкульозу, а в 2019 році – 216 тисяч", – зазначає відомство.

Країни ЄС прийняли на лікування понад 2000 українців з початку повномасштабної війни

У ECDC зауважують, що назагал рівень захворюваності на туберкульоз у більшості країн Європи знизився за останні п'ять років, особливо – за останні два роки.

Водночас "поточні темпи зниження (захворюваності – ред.) будуть недостатніми для виконання завдань, передбачених Цілями сталого розвитку ООН щодо припинення епідемії туберкульозу до 2030 року", - йдеться в заяві.

Серед інших викликів, пов’язаних із лікуванням туберкульозу в регіоні, вказують зростання кількості випадків лікарсько-стійкого туберкульозу й низькі показники успішності лікування, а також перебої в наданні протитуберкульозних послуг, спричинені пандемією COVID-19.

Як зазначає Центр громадського здоров’я МОЗ України, туберкульоз – це інфекційне бактеріальне захворювання, спричинене мікобактерією туберкульозу, яка найчастіше вражає легені. Він передається краплинним шляхом від людини з активною респіраторною формою до людини.

Як повідомлялось, кількість народжених на території Європейського Союзу дітей у 2021 році вперше була більшою, ніж роком раніше – це перше зростання цього показника з 2016-го.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: