У Чорногорії почався повторний розгляд справи про держпереворот 2016 року

Вівторок, 11 квітня 2023, 18:03

У Чорногорії в понеділок відбулось перше з 2021 року судове засідання у справі про державний переворот семирічної давнини, за яким, як стверджує обвинувачення, стояла Росія та проросійські сили в країні.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Vijesti.

Суд у Подгориці на засіданні про держпереворот розглянув звернення адвоката обвинувачених – лідерів "Демократичного фронту" Андрії Мандича й Мілана Кнежевича, а також водія партії Михайла Чадженовича – про відсторонення двох спеціальних прокурорів у справі.

Повна поразка Росії: що показав вирок учасникам "антинатівського" перевороту в Чорногорії

Головуючий суддя ухвалив рішення звернутись до спеціальної прокуратури для роз’яснень запиту й відклав наступне засідання на 13 червня.

Нагадаємо, у травні 2019 року Вищий суд Чорногорії, який розглядав справу про спробу державного перевороту, виніс вирок щодо 14 людей, зокрема двох громадян РФ, яких пов’язують із російською воєнною розвідкою, а також двох лідерів чорногорської проросійської опозиції.

Зокрема суд заочно засудив Едуарда Шишмакова до покарання у вигляді 15 років позбавлення волі за кримінальні злочини, пов'язані зі створенням злочинної організації і замахом на тероризм, а Владіміра Попова – до 12 років позбавлення волі за ті ж злочини.

Лідери проросійського "Демократичного фронту" Мандич і Кнежевич були засуджені до п'яти років тюремного ув'язнення кожен, а водій Чаденович був засуджений до одного року і шести місяців тюремного ув'язнення.

За версією чорногорської Спеціальної прокуратури, у жовтні 2016 року проросійські сили за підтримки РФ планували влаштувати сутички з поліцією, захопити парламент і викрасти та вбити тодішнього прем’єр-міністра країни Міло Джукановича.

Метою перевороту був зрив вступу Чорногорії в Північноатлантичний Альянс, який офіційно відбувся 5 червня 2017 року.

Але у 2021 році Апеляційний суд Чорногорії скасував вирок першої інстанції, пославшись на "суттєві порушення положень кримінального кодексу". Сталось це після того, як у результаті парламентських виборів 2020-го "Демократичний фронт" увійшов до урядової коаліції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: