Президент Литви ветував закон про санкції для росіян і білорусів, пропонує їх урівняти

П'ятниця, 14 квітня 2023, 17:17

Президент Литви Гітанас Науседа наклав вето на ухвалений минулого тижня Сеймом закон про національні санкції проти громадян Росії та Білорусі. 

Про це повідомляє пресслужба литовського президента, пише "Європейська правда".

Науседа пропонує депутатам дотримуватися єдиної позиції і зрівняти обмеження, що застосовуються як до росіян, так і до білорусів.

У повідомленні зазначається, що ухвалений Сеймом закон встановлює сім різних обмежувальних заходів, чотири з яких будуть застосовуватися до громадян Росії і до громадян Білорусі, а ще три – тільки до громадян Росії.

Науседа підкреслив, що немає підстав для встановлення різного правового регулювання для громадян РФ і Білорусі, оскільки обидві країни є агресорами у війні проти України, і пропонує запровадити однакові обмежувальні заходи до громадян обох держав.

За його словами, з точки зору національної безпеки Литви немає підстав для різної оцінки громадян Білорусі та Росії.

Литовський президент пропонує застосувати всі сім різних обмежувальних заходів у повному обсязі до громадян як РФ, так і Білорусі.

Науседа пропонує включити в закон про обмежувальні заходи правовий механізм, що спрощує процедуру анулювання вже виданих національних віз і дозволів на тимчасове або постійне проживання, а також полегшує висилку з Литви осіб, які порушили законодавство щодо міжнародних санкцій.

Нагадаємо, 4 квітня литовський Сейм у вівторок ухвалив законопроєкт про санкції щодо громадян Росії та Білорусі, який, серед іншого, запроваджує обмеження на придбання росіянами нерухомості в країні.

У першому читанні документ було ухвалено 22 березня, але до другого читання його формулювання пом’якшили – зокрема, скасували положення про порядок видачі дозволів на постійне або тимчасове проживання, порядок видачі віз, введення заборони на пересування громадян Росії через зовнішній кордон ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: