Україна очікує на саміті НАТО ухвалення пакета гарантій безпеки на шляху до членства

Четвер, 20 квітня 2023, 15:13

Президент Володимир Зеленський заявив, що Київ очікує від саміту НАТО у Вільнюсі ухвалення пакета гарантій безпеки для України на шляху до членства в Альянсі.

Про це він сказав на пресконференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом у Києві, повідомляє "Європейська правда".

За його словами Україна розраховує на конкретні кроки вперед з боку НАТО, які б забезпечили розуміння, що Україна буде в  Альянсі.

"Нам необхідно щось більше, ніж нинішній формат відносин. Ми хочемо зрозуміти, коли Україна буде в НАТО. Ми хочемо гарантій безпеки на цьому шляху. При цьому ми не готуємо альтернативу членству і не розглядаємо це як компроміс", – заявив Зеленський, відзначивши, що гарантії безпеки не відкладають членство.

"Ми будемо в Альянсі. Пакет гарантій на цьому шляху – ось це ми хотіли б затвердити у Вільнюсі. Ми зі свого боку все підготуємо точно", – заявив Зеленський.
Зеленський заявив, що саміт НАТО у Вільнюсі може стати історичним.

"Я вдячний за запрошення відвідати Вільнюс, але важливо, щоб і Україна отримала відповідне запрошення. Немає жодного об'єктивного бар'єра, який би перешкоджав ухваленню політичних рішень про запрошення України в Альянс", – сказав президент.  

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський раніше заявляв, що Україна не погоджуватиметься на альтернативні пропозиції, які могли б замінити членство в НАТО.

Читайте також: Без ПДЧ та Бухареста. Чому українські політики мають забути про минуле у питанні вступу до НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.