Глава Міноборони Італії виступив за переговори між Україною і РФ за посередництва Китаю

Неділя, 23 квітня 2023, 08:48

Глава Міноборони Італії Гвідо Крозетто вважає, що Україну і Росію треба посадити за стіл переговорів, а посередником має стати Китай.

Про це він сказав в інтерв’ю La Stampa, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на видання Libero Quotidiano.

Щодо війни в Україні, то, за словами Крозетто, "Італія рухається двома основними напрямками".

"Перший – це допомога: ми повинні гарантувати право України на самозахист. Але з іншого боку, є постійне і щоденне зобов'язання намагатися побудувати стіл миру, тому що зараз єдине, що ми можемо спробувати зробити, це не закінчити війну, але зупинити конфлікт і спробувати посадити за один стіл двох співрозмовників, які не розмовляють один з одним і не мають нічого спільного" – пояснив міністр.

"Тому що хтось дуже добре вміє підливати бензин, але немає нікого, хто був би пожежником. ООН, яка повинна була бути пожежником, втратила шанс бути ним. Тому що Рада Безпеки заблокована постійними членами, такими як Росія, Китай, США. Тому для миру потрібен інший співрозмовник" – зазначив він.

За словами Крозетто, Китай повинен бути співрозмовником за столом переговорів.

На заяви Крозетто вже відреагували в Офісі президента. Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк написав у Twitter, що "коли хтось говорить про "мирне врегулювання", Україна чує тільки "здайтеся, капітулюйте, виконайте ультиматум РФ".

"Після 423 днів кривавої війни це неможливо. Бо це зумисна війна на знищення, яку веде РФ, а не міфічний "конфлікт". Тут немає простору для "врегулювання" – заявив Подоляк.

Як повідомлялося, президент Франції Емманюель Макрон планує звернутись до Китаю з планом, який, на його думку, потенційно може призвести до переговорів між Росією та Україною вже цього літа.

На думку джерел, будь-які майбутні переговори залежатимуть від кількох умов, зокрема, від успішного весняного наступу українських військ.

Багато країн також скептично ставляться до того, що Китай може слугувати нейтральним посередником, враховуючи його "дружбу без обмежень" з Росією. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: