Як і навіщо Сербія зриває план Заходу щодо примирення з Косовом

Аналітика коротко
Понеділок, 24 квітня 2023, 16:44

23 квітня, у Косові пройшли муніципальні вибори. Місцеву владу обирали лише у чотирьох муніципалітетах, заселених переважно етнічними сербами. Хоча, місцеві серби їх бойкотували. 

Тож, перемогу одержали більш лояльні до влади Косова політики. Але одночасно явка на цих виборах стала настільки низькою – менш ніж 3,5% від зареєстрованих виборців, що визнати їх Заходу буде дуже непросто

Для президента Сербії Александара Вучича така ситуація дає можливість спробувати створити альтернативні органи влади у Косові – і тим самим зірвати мирні переговори з Приштиною, які просувають США та ЄС.

Докладніше про все це – у статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Вибори без виборців: як Сербія отримала привід зірвати план ЄС по примиренню з Косовом.

Влада Сербії доклала багато зусиль, щоб вибори у Косові були проігноровані місцевими сербами. І це їм вдалося – явка склала лише 3,47%. Сербів, за повідомленням місцевих ЗМІ, на дільниці прийшло аж 13 осіб.

Це ставить Захід у досить непросте становище.

З одного боку, немає причин не визнавати ці вибори, але одночасно – не можна заплющувати очі на те, що легітимність нової влади стає дуже низькою. 

Тож заяви західних дипломатів були дуже обережними. Зокрема, посол Франції в Косові Марі-Крістін Бутель висловила занепокоєння, що низька явка не сприятиме політичному вирішенню конфлікту між Косовом та Сербією. 

Нагадаємо, після того як влада Косова запровадила штрафи за використання сербських автономерів, у відставку подали депутати сербських муніципалітетів, а також представники місцевої поліції. 

Центральній владі Косова довелося оголосити нові вибори у цих муніципалітетах.

Справа йшла до силового протистояння, яке вкотре вдалося зупинити лише завдяки втручанню Заходу.

Під тиском ЄС та США і Сербія, і Косово погодилися на план, за основу якого було взято модель співіснування за часів холодної війни ФРН та соціалістичної Німецької демократичної республіки. 

А в середині березня у північномакедонському місті Охрид було узгоджено план дій з нормалізації відносин.

Попри перші успіхи роботи Заходу над примиренням двох сторін просербська партія Косова "Сербський список" так і не змінила рішення про бойкотування виборів. А всі зусилля Белграда були спрямовані на те, щоб косовські серби ці вибори проігнорували.

Чому так? Угода з Косовом створила масу проблем для президента Сербії Александара Вучича. Вона здатна суттєво вдарити по його рейтингах, більш того, для значної кількості сербських радикалів він може перетворитися на зрадника, який заслуговує на суворе покарання. 

Тож, ідеальним варіантом для сербського президента було б торпедування угоди, щоб уникнути тавра "зрадника". Але для цього потрібно зробити все можливе, щоб угода була зірвана чужими руками. 

Виглядає дуже схоже на те, що Александар Вучич розпочинає ризиковану гру, щоб зберегти статус-кво: уникнути будь-якого визнання Косова, а разом із тим – введення санкцій проти РФ.

Докладніше – у матеріалі Юрія Панченка Вибори без виборців: як Сербія отримала привід зірвати план ЄС по примиренню з Косовом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: