На півночі Косова в умовах бойкоту сербів проходять спірні муніципальні вибори

Неділя, 23 квітня 2023, 10:53

На півночі Косова, де більшість населення складають серби, 23 квітня проходять суперечливі місцеві вибори.

Про ці, як пише "Європейська правда", повідомляє RFI.

Вибори організовує Приштина, яка намагається нав'язати свою владу на півночі Косова, в той час як головна сербська партія оголосила про бойкот виборів.

Тому рівень участі у виборах має бути дуже низьким, ймовірно, менше 10%.

Після осінніх протистоянь між сербами Півночі і косовською поліцією сербські державні службовці Косова подали у відставку на знак протесту. Таким чином, у чотирьох північних муніципалітетах, включно з Митровицею, більше немає ні муніципальної команди, ні поліції, ні суддів.

Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті намагається відновити контроль за допомогою цих виборів, навіть якщо це означає ігнорування сербського населення, переважна більшість якого, як очікується, бойкотуватиме вибори.

Сербія поставила умовою участі у виборах прийняття нового статуту для косовських сербських муніципалітетів, який Приштина не бажає запроваджувати.

У цій поляризованій атмосфері є побоювання, що ці вибори стануть новою перешкодою на шляху до нормалізації, на яку так довго чекають Брюссель і Вашингтон. Хоча на півночі албанськомовне населення становить менше 5%, його кандидати можуть отримати перемогу без легітимності.

Нагадаємо, 27 лютого глава зовнішньополітичної служби ЄС Жозеп Боррель опублікував повний текст пропозиції Євросоюзу щодо нормалізації відносин між Косовом та Сербією. Вона містить пункти про взаємне визнання документів і державних символів, а також згоду Белграда не перешкоджати Приштині вступати до міжнародних організацій. 

У березні президент Сербії Александар Вучич і лідер Косова Альбін Курті провели 12-годинні переговори в північномакедонському місті Охрид щодо плану Борреля.

В рамках плану лідери ЄС і США також наполягають на тому, щоб влада Косова створила Співтовариство сербських муніципалітетів з правами автономії відповідно до Брюссельської угоди 2013 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.