В ОБСЄ не можуть схвалити бюджет через російське вето: шукають, як його подолати

Четвер, 11 травня 2023, 17:42

Члени Організації з безпеки й співробітництва в Європі (ОБСЄ) шукають способи зберегти функціонування організації через позицію Росії, яка відмовилась від співпраці, але може ветувати будь-яке рішення.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", в інтерв’ю Euractiv розповів посол США при ОБСЄ Майкл Карпентер.

Протягом останніх місяців Росія перешкоджає затвердженню бюджету ОБСЄ, ставлячи під загрозу її діяльність. Усі рішення у межах організації повинні ухвалюватись консенсусом, що дозволяє Москві блокувати ті з них, які суперечать її інтересам.

За словами американського посла, члени ОБСЄ вигадують "креативні рішення", аби уникнути необхідності залучення Росії. Він стверджує, що з початку повномасштабної війни "нам вдалося обійти російський обструкціонізм".

Як приклад він навів створення в межах ОБСЄ програми підтримки України, яка фінансується за рахунок добровільних внесків і на яку Росія не може накласти вето. У подальшому Організація також працюватиме над гуманітарним розмінуванням, наданням психосоціальної підтримки, пом'якшенням впливу війни на навколишнє середовище та питаннями відповідальності за злочини.

Зеленський розкритикував ОБСЄ за недостатню участь у спробах зупинити Путіна

Карпентер стверджує, що блокування бюджету ОБСЄ – це "чи не найменш значуще з того, що вона (Росія – ред.) зробила", згадавши викрадення трьох співробітників Спеціальної моніторингової місії, її транспорту й порушення всіх принципів Гельсінського Заключного акту.

"Вона (Росія – ред.) веде агресивну війну проти України, що є чи не найважливішим у скоєнні воєнних злочинів та злочинів проти людяності. Реальність така, що Росія атакує Організацію з безпеки і співробітництва в Європі", – додав посол США при ОБСЄ.

Організація з безпеки й співробітництва в Європі на сьогодні є єдиною європейською безпековою організацією, що об'єднує Росію, США та Україну. Її головне завдання – запобіганням конфліктам, моніторинг миру і спостереженням за виборами.

У квітні 2023 року Росія вирішила призупинити сплату внесків до Парламентської асамблеї ОБСЄ за 2023 рік і перезарахувати за цей рік внесок, який РФ сплатила у 2022 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: