Мезенцева розповіла на заході ПАРЄ, що вибори мають відбутися в 2024 році

Понеділок, 15 травня 2023, 14:18

Українська влада запевняє колег у Раді Європі, що готується до проведення президентських та парламентських виборів у 2024 році, розраховуючи на перемогу у війні до того часу.

Про це заявила глава української делегації до ПАРЄ Марія Мезенцева на круглому столі у Рейк’явіку у рамках заходу із підготовки до Саміту Ради Європи, повідомляє з Ісландії кореспондент "Європейської правди".

Представники асамблеї звернулися до української представниці з проханням прокоментувати плани щодо проведення виборів, демократичність яких має стати показником стану демократії в Україні. Мезенцева запевнила, що Україна зможе провести чесні вибори, без додаткових очікувань.

"Ми наразі прагнемо дотримуватися звичайного календаря. Тобто 2024 рік, як заплановано, це рік президентських та парламентських виборів, а 2025 – рік місцевих  виборів", – заявила вона.

Очільниця української делегації у ПАРЄ, утім, визнала, що це буде пов’язане з серйозними викликами.

"Як проводити вибори у ситуації, коли така велика територія замінована, коди щодня українці, українські жінки гинуть через підрив на мінах? Тому вибори будуть також плануватися у поєднанні з міжнародними зусиллями з розмінування", – заявила вона, підкресливши роль партнерів, зокрема Швейцарії, представник якої порушив це питання.

Однак Марія Мезенцева підкреслила, що Україна не має затримувати вибори і запевнила у намірі запустити відповідні процеси після перемоги та завершення воєнного стану, оскільки до того вибори будуть незаконними, додала вона.

Як відомо, 16-17 травня у Рейк'явіку пройде саміт Ради Європи. 27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Російської Федерації. Грузинська делегація не віддала за документ жодного голосу. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: