Прем’єр Польщі заявив про довіру до міністра оборони після інциденту з російською ракетою

Понеділок, 15 травня 2023, 16:24

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що цілковито довіряє міністру оборони Маріушу Блащаку та військовим у зв’язку з ситуацією довкола знайдених біля Бидгоща уламків імовірно російської ракети.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє RMF FM.

Моравецький закликав не надавати надто великого значення цій ситуації з ракетою і нагадав про випадки, які мали місце з іншими державами.

Зокрема, він нагадав про китайські повітряні кулі-шпигуни над США на початку цього року.

"Згадаю також інцидент із безпілотником, який минулого року пролетів над румунською територією і впав у Хорватії. Я нагадаю про ракети, які знаходять у Молдові, ракети, які літають над територією Румунії...", – перерахував польський прем’єр.

"Я розумію, що опозиція і ЗМІ, які її підтримують, намагаються створити атмосферу страху в цьому відношенні. На жаль, у нас на східному кордоні йде війна. За східним кордоном російські ракетно-бомбові та артилерійські обстріли України відбуваються раз у раз. Ми пережили це в Пшеводуві", – додав прем'єр-міністр.

Як він підкреслив, "він має повну довіру до глави Міністерства національної оборони Маріуша Блащака, а також до військових".

"Просто такі речі, на жаль, по всій Європі, в тому числі і далі від лінії фронту в Україні, трапляються, можуть трапитися", – сказав прем'єр-міністр. Він додав, що "ми перебуваємо в постійному контакті з нашими союзниками по НАТО і реагуємо так, як ми повинні і можемо реагувати в цих умовах".

Главу уряду також запитали про конфлікт між Міноборони та військовими. За словами Моравецького, такого конфлікту немає. "Якщо були якісь розбіжності, то вони – я в цьому переконаний – вже з'ясовані або будуть з'ясовані найближчим часом. Ми всі зобов'язані дбати про безпеку Польщі, і найкращим чином – і Міністерство національної оборони, і польська армія", – сказав прем'єр-міністр.

Він також вказав на потужну російську пропаганду, яка, підкреслив він, намагається розділити всіх з усіма.

Раніше повідомлялося, що президент Польщі Анджей Дуда у понеділок поговорить з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом про ракету, яка впала під Бидгощем.

Нагадаємо, 27 квітня Міністерство національної оборони повідомило, що в Замості, приблизно за 15 км від Бидгоща, були знайдені залишки невстановленого військового об'єкта. Було підкреслено, що ситуація не загрожує безпеці мешканців. Окружна прокуратура в Гданську розпочала розслідування у цій справі.

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що йому у грудні не доповіли про потрапляння у повітряний простір країни ракети, уламки якої нещодавно знайшли на півночі Польщі – хоча військові відстежували її і намагалися шукати

Детальніше про цей інцидент читайте у статті Польща пропустила ракетний удар: як російська Х-55 біля "столиці НАТО" підірвала політику країни

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: