У Міноборони Польщі проводять аудит у зв'язку з інцидентом з російською ракетою

Вівторок, 16 травня 2023, 15:38

Найвищий контрольний орган Польщі, Верховна контрольна палата, розпочала аудит Міністерства оборони щодо можливих порушень, пов'язаних з виявленням поблизу Бидгоща російської ракети, яка впала на польську територію в грудні минулого року.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє RMF FM.

Аудиторів насамперед цікавитимуть питання процедур, які були впроваджені у відповідь на інцидент, а також комунікація між главою оборонного відомства та ключовими генералами.

Верховна контрольна палата (NIK) розпочала розслідування щодо російської ракети, знайденої випадковим свідком поблизу Бидгоща у квітні. В рамках своєї діяльності співробітники NIK, серед іншого, вилучають документи в Міноборони.

Керівник палати Маріан Банась зазначив, що очолювана ним установа повинна відповісти на питання: як охороняються польські кордони. Президент NIK також хоче з'ясувати, чому країна дізналася про ракетний інцидент лише через кілька місяців.

"Потрібно встановити, чи дійсно співпраця була на належному рівні, чи були дотримані належні процедури і хто несе відповідальність за те, що належні процедури не спрацювали. Тому що це те, що ми можемо сказати, якщо ця ракета увійшла на польську територію і впала під Бидгощем", – заявив Маріан Банась в ефірі RMF FM.

"Ситуація дуже серйозна, ми повинні перевірити, як витрачаються величезні кошти, виділені на армію і забезпечення нашої безпеки", – додав він.

Нагадаємо, 27 квітня Міністерство національної оборони повідомило, що в Замості, приблизно за 15 км від Бидгоща, були знайдені залишки невстановленого військового об'єкта. Було підкреслено, що ситуація не загрожує безпеці мешканців. Окружна прокуратура в Гданську розпочала розслідування у цій справі.

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що йому у грудні не доповіли про потрапляння у повітряний простір країни ракети, уламки якої нещодавно знайшли на півночі Польщі – хоча військові відстежували її і намагалися шукати

Детальніше про цей інцидент читайте у статті Польща пропустила ракетний удар: як російська Х-55 біля "столиці НАТО" підірвала політику країни

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: