Європарламент терміново проведе дебати щодо суперечливого польського закону – ЗМІ

Середа, 31 травня 2023, 09:45

Європарламент готує дебати щодо суперечливого польського закону про розслідування впливу РФ, який виглядає таким, що спрямований проти опозиції, вже цієї середи. 

Про це дізналася кореспондентка польського RMF FM у Брюсселі, пише "Європейська правда". 

Неформальне рішення про те, що дебати відбудуться, фактично вже ухвалене, а офіційно це мають вирішити на початку пленарного засідання 31 травня. 

Хоча євродепутати ще не голосували про включення питання до порядку денного, практично немає сумнівів, що голосів буде достатньо: у вівторок найбільші фракції Європарламенту – ЄНП, S&D, ліберали та "Зелені" – висловилися за проведення дебатів.  

Відомо також, що на них планує бути присутнім єврокомісар з питань верховенства права Дідьє Рейндерс, який вже висловлював стурбованість ризиками нового закону. Рейндерс оголосив, що Єврокомісія "буде вживати належних заходів". 

Нагадаємо, у понеділок президент Польщі Анджей Дуда заявив, що підписав законопроєкт про створення комісії з розслідування російського впливу.

Комісія має дослідити офіційні документи, випадки передання інформації третім особам, ухвалення "шкідливих рішень" тощо у період з 2007 по 2022 рік.

Комісія також матиме повноваження скасувати адміністративні рішення, ухвалені внаслідок російського впливу; заборонити виконання функцій, пов'язаних із розпорядженням державними коштами, на строк до 10 років, а також анулювати допуск до державної таємниці на 10 років.

Польська опозиція, насамперед партія "Громадянська платформа" та її лідер Дональд Туск, вважають, що ініціатива "Права й справедливості" спрямована проти них – передусім у контексті Смоленської авіакатастрофи 2010 року.

На думку опонентів, закон покликаний усунути Дональда Туска з політичної сцени перед парламентськими виборами або принаймні принизити його в очах виборців. Звідси назва закону у Польщі – "лекс Туск".

Держдеп США висловив занепокоєння через ухвалення закону. Віцепрезидентка Єврокомісії з питань цінностей та прозорості Вера Юрова також заявила, що ЄС стурбований цією ініціативою польської влади. 

Найбільша фракція Європарламенту – Європейська народна партія, до якої входить і лідер польської "Громадянської платформи" Дональд Туск – після остаточного ухвалення закону заявила про намір ініціювати дебати на цю тему. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: