Держдеп США стурбований суперечливим польським законом щодо розслідування впливу РФ

Вівторок, 30 травня 2023, 11:00

Державний департамент США висловив стурбованість ухваленням Польщею закону щодо комісії з розслідування російського впливу, який критики називають інструментом проти політичних опонентів чинної влади.

Про це повідомляє "Європейська правда". 

Держдеп зазначає, що нове законодавство може бути використане для зловживань і втручання у вибори.

"Ми поділяємо побоювання, висловлені багатьма спостерігачами, що цей закон щодо комісії з розслідування російського впливу може використовуватися для блокування кандидатур опозиційних політиків без належної процедури. Закликаємо владу Польщі подбати, щоб цей закон не вплинув на спроможність виборців голосувати за кандидата, якого вони обирають, та щоб його не задіювали і не зловживали ним у спосіб, що може вплинути на сприйняття легітимності виборів", – йдеться у заяві Державного департаменту. 

Нагадаємо, у понеділок президент Польщі Анджей Дуда заявив, що підписав законопроєкт про створення комісії з розслідування російського впливу.

Законопроєкт передбачає, що комісія проаналізує офіційні документи, випадки передання інформації третім особам, ухвалення "шкідливих рішень" тощо у період з 2007 по 2022 рік.

Комісія також матиме повноваження скасувати адміністративні рішення, ухвалені внаслідок російського впливу; заборонити виконання функцій, пов'язаних із розпорядженням державними коштами, на строк до 10 років, а також анулювати допуск до державної таємниці на 10 років.

Польська опозиція, насамперед партія "Громадянська платформа" та її лідер Дональд Туск, вважають, що ініціатива "Права й справедливості" спрямована проти них – передусім у контексті Смоленської авіакатастрофи 2010 року.

На думку опонентів, закон покликаний усунути Дональда Туска з політичної сцени перед парламентськими виборами або принаймні принизити його в очах виборців. Звідси назва закону у Польщі – "лекс Туск".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: