Як Євросоюз буде втілювати “снарядний план” для України

Аналітика коротко
Четвер, 4 травня 2023, 13:05

У середу в Брюсселі оголосили про два рішення, які мають прискорити не тільки передачу боєприпасів українській армії у короткій перспективі, а й дозволять посилити їхнє виробництво, щоби поповнити запаси країн Європи.

Журналіст "Європейської правди" Юрій Онищенко пояснює, про що саме домовились в ЄС і як це допоможе Києву у статті Європа готує снаряди: як ЄС планує підтримати контрнаступ України та посилити себе.

Рішення про централізоване постачання снарядів в Україну саміт ЄС ухвалив ще 20 березня.

У відповідь на заклики та прохання Києва лідери 27 держав ЄС погодили "план", мета якого – організувати термінове постачання боєприпасів та ракет в Україну та водночас допомогти країнам-членам ЄС поповнити їхні військові запаси, виснажені за часи російсько-української війни.

План має три основні напрями:

1 – держави-члени ЄС надають додаткові боєприпаси на суму 1 мільярд євро зі своїх наявних запасів, з компенсаціями Європейського фонду миру за це постачання.

2 – держави-члени ЄС активізують закупівлю нових боєприпасів для України, на що Єврокомісія виділяє додатковий 1 мільярд євро.

3 – щоби поповнити запаси і одночасно готуючись до потенційно тривалої війни, ЄС посилює і прискорює оборонно-промислове виробництво в Європі.

Плани зробити все якнайшвидше чудово звучали в теорії та у тексті рішення ЄС – але не пройшли випробування реальним життям.

Під час узгодження юридичних обрисів з’ясувалося, що в деталях позиція країн відмінна. А оскільки йдеться про освоєння великих коштів, ніхто не хотів поступатися. Узгодити домовленість вдалося лише зараз.

У середу Єврокомісія опублікувала законодавчу пропозицію за назвою Акт з підтримки виробництва боєприпасів. Англійською ця назва звучить як Act in Support of Ammunition Production, або скорочено ASAP

Абревіатура ASAP англійською має також інше значення – "якнайшвидше".

Проєкт Єврокомісії спрямований на виконання третього пункту "зброярського плану" допомоги Україні. Його ідея – наростити обсяги виробництва боєприпасів, щоби якнайшвидше поповнити запаси тих країн ЄС, які передали Україні значну кількість снарядів, ракет тощо.

Для цього пів мільярда євро вкладуть у розбудову вже існуючих заводів з виробництва боєприпасів. Документ Єврокомісії передбачає співфінансування програми оновлення виробничих потужностей у співвідношенні 40% від ЄС і 60% від національних урядів і бізнесу.

Формально ­це – законопроєкт, який треба затвердити. Але з розвитку подій схоже, що документ вже узгоджений з країнами-членами ЄС..

Брюссель вже визначив 11 європейських країн, які мають оборонну промисловість, здатну виробляти снаряди калібру 155 мм, так званий натівський стандарт, і 152 мм – колишній радянський стандарт боєприпасів.

Досі залишався проблемним пов’язаний із ним другий пункт – про спільні закупівлі. Суперечка полягала у тому, чи можливо, щоби під ці контракти підпадали виробники з-поза меж ЄС. Франція виступала за те, щоб кошти повністю залишалися у Євросоюзі.

Врешті-решт на зустрічі у середу країни ЄС досягли домовленості про підходи до спільної закупівлі боєприпасів для України на мільярд євро. Деталі рішення поки невідомі.

Докладніше – у матеріалі Юрія Онищенка Європа готує снаряди: як ЄС планує підтримати контрнаступ України та посилити себе.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: