Україна закликала Польщу розблокувати найбільш завантажений пункт пропуску

П'ятниця, 5 травня 2023, 17:13

Віцепрем’єр із питань відновлення Олександр Кубраков закликав польську сторону розблокувати пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ", де через протести польських перевізників до червня прогнозується ускладнений рух.

Як повідомляє "Європейська правда", заяву віцепрем’єра опублікувала у п’ятницю пресслужба Міністерства розвитку громад, територій і відновлення.

Від ранку четверга Польща призупинила оформлення ваговозів на в’їзд і виїзд через пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ" напрямках, пропускаючи лише транспорт із гуманітарною допомогою, небезпечними вантажами й тваринами.

"На жаль, це далеко не перший випадок блокування українського експорту до або транзитом через Польщу. Це несправедлива і прикра ситуація, яка шкодить нормальному веденню бізнесу між нашими країнами та Європейським Союзом", – ідеться в заяві Кубракова.

Віцепрем’єр назвав страйк польських перевізників "штучним і таким, що суперечить спільним європейським прагненням та цінностям", закликавши Польщу вирішити проблему.

Пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ" нині забезпечує близько 40% вантажопотоку до Польщі з України. Наземний транспорт став особливо важливим для України після початку повномасштабного вторгнення Росії й закриття неба.

Перевізники в Польщі вимагають повернення для українських перевізників дозволів на міжнародні перевезення на в'їзді до Польщі. Їх скасували у 2022 році для полегшення експорту з України.

Нагадаємо, що "Ягодин – Дорогуськ" польські водії блокували і у вересні минулого року через те, що внаслідок полегшення пропуску українських перевізників із польського боку утворились черги. У квітні пункт пропуску погрожували блокувати польські фермери на тлі зернової кризи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: