Прем'єр Польщі: Одна частина мого серця каже – викинути посла РФ якнайшвидше

П'ятниця, 9 червня 2023, 17:22

Польський прем’єр Матеуш Моравецький пояснив, чому Варшава досі не вислала російського посла Сергєя Андрєєва попри низький рівень дипломатичних відносин.

Як повідомляє "Європейська правда", слова Моравецького цитує видання Rzeczpospolita.

Прем’єра Польщі у п’ятницю попросили прокоментувати реакцію на падіння фрагмента російської ракети під Бидгощем у грудні 2022 року. Той запевнив, що Варшава порушувала цей випадок на міжнародному рівні, але він "набагато меншого калібру", ніж воєнні злочини РФ.

"Дипломатичні наслідки проти Росії, найбільш далекосяжні на сьогоднішній день, – це розгляд справи в Міжнародному кримінальному суді. Польща збирає докази викрадення дітей, вбивства цивільних осіб, і найбільш далекосяжні дипломатичні наслідки, разом з санкціями, з ізоляцією Росії, Польща реалізує з кожним днем на міжнародній арені", – сказав він.

В МЗС Польщі не виключають видворення російського посла

Моравецький підкреслив, що Польща перебуває у стані "абсолютного, глибокого конфлікту з Росією".

"Я сам дуже часто ставлю собі питання, скільки ще можна тримати російського посла в Польщі. Зрозуміло, що в такій ситуації, якщо ми його звільнимо, польський пост у Москві, пост, який весь час допомагає полякам, які живуть у Росії, негайно ліквідується", – зазначив прем’єр Польщі.

"Одна частина мого серця каже: викинути російського посла якомога швидше. Це те, що я думаю, половина мене думає, що це те, що ми повинні зробити. Але мене також переконують дипломати, щоб я не робив цього, тому що відразу ж буде відплата і ми не зможемо допомогти жодному поляку, який сьогодні перебуває в Росії і щодня має різні проблеми", – додав він.

Нагадаємо, у березні 2022 року Польща вислала 45 російських дипломатів через підозру у шпигунстві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: