Спецслужби РФ стежать за владою Молдови за допомогою антен на даху посольства – ЗМІ

Фото
Вівторок, 25 липня 2023, 08:40

На даху російського посольства в Молдові встановлено десятки антен і супутникових тарілок, які спецслужби РФ використовують для стеження.

Про це йдеться в розслідуванні Jurnal TV і The Insider, повідомляє "Європейська правда".

За даними розслідувачів, кількість тарілок і передавальних пристроїв на даху посольства РФ у Кишиневі з кожним роком зростає. Також на даху дипломатичного представництва і на сусідніх будівлях періодично можна помітити таємничих людей.

 
The Insider

Як зазначають журналісти, ці люди – засекречені офіцери зв'язку з Головного розвідувального управління (ГРУ) і Служби зовнішньої розвідки (СЗР), тісно пов'язані з хакерськими угрупованнями, які зламували пошту європейських лідерів Ангели Меркель та Емманюеля Макрона, а також ексглави Держдепу США Гілларі Клінтон.

Співробітники спецслужб РФ піднімалися на дах посольства перед парламентськими і президентськими виборами, перед самітом Європейського політичного співтовариства, що проходив під Кишиневом, а також 14 травня, у день виборів башкана (голови) Гагаузії, автономного регіону Молдови.

На даху помічали, зокрема, Павла Якуніна – офіцера військового аташе в посольстві Росії в Молдові, який також відповідає за секретні канали зв'язку зі штаб-квартирою ГРУ в Москві і з приймальним центром космічної розвідки в підмосковних Ватутинках.

Зараз офіцерами-зв'язківцями і "слухачами" в Кишиневі командує Александр Васінович. Він часто з'являється на даху посольства і дає вказівки підлеглим.

 
The Insider

Всього журналісти нарахували на даху посольства 28 антен і тарілок. Деякі з них дають змогу встановлювати супутниковий зв'язок, мікрохвильову ретрансляційну лінію або посилювати сигнал бездротового інтернет-маршрутизатора, визначати місце розташування кораблів, літаків і керованих ракет.

Вони перехоплюють сигнали супутникової телефонії. Це дає змогу прослуховувати телефонні розмови і перехоплювати переговори по рації місцевої поліції.

Крім того, дружин розвідників використовують як кур'єрів для перевезення занадто "важких" файлів. Джерела у прикордонній поліції зазначають, що дружини часто літають до Москви і назад, а в їхніх сумках завжди багато флешок і жорстких дисків. Оскільки у дружин є дипломатичний імунітет, їх не можна оглядати.

Нагадаємо, у квітні Центр "Досьє" опублікував розслідування, в якому йшлося, що спецслужби РФ встановили в країнах Європи систему стеження за допомогою антен на посольствах, які обслуговували вислані з цих країн російські дипломати.

У лютому цього року президентка Мая Санду оприлюднила деталі ймовірного російського плану військового перевороту, що включав, за її словами, напад на державні установи та захоплення заручників.

Читайте детальніше у статті: Молдова з переворотом: навіщо Мая Санду змінює уряд під загрозою гібридного нападу РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: