Спецслужби РФ встановили в країнах Європи систему стеження на посольствах - розслідування

Вівторок, 18 квітня 2023, 13:19

Спецслужби РФ встановили в країнах Європи систему стеження за допомогою антен на посольствах, які обслуговували вислані з цих країн російські дипломати.

Про це йдеться у розслідуванні Центру "Досьє", повідомляє "Європейська правда".

Зазначається, що найбільше таких антен встановлено на будівлі посольства РФ у Брюсселі – 17. На дахах російських посольств у Мадриді, Белграді, Лісабоні, Софії та Нікосії їх 10 і більше. Всього на 39 будівлях російських посольств і консульств у Європі розміщено щонайменше 182 антени.

Зовні видно далеко не всі антени, тому їхня реальна кількість, напевно, ще більша, зазначають розслідувачі.

Як наголошується в матеріалі, номінально ці антени використовують для спецзв'язку. Насправді багато з них легко пристосувати для радіоперехоплення, наприклад, розмов супутниковими телефонами. На дахах деяких посольств, зокрема у Варшаві, помічені пристрої, які можуть прослуховувати і мобільний зв'язок.

Такі антени для радіоперехоплення супутникового і прослуховування мобільного зв'язку використовували співробітники російських посольств. Багато хто з 400 висланих російських дипломатів, яких запідозрили в роботі на розвідку, здобув освіту в галузі радіозв'язку та комп'ютерної техніки. Тільки в Бельгії щонайменше п'ятеро висланих співробітників посольства мали освіту в галузі радіозв'язку або комп'ютерної техніки і служили в розвідці. Схожі приклади розслідувачі виявили в Естонії та Швеції.

Посольства стежать не лише за спецслужбами та політиками інших країн, а й за акціями протесту проти політики Кремля.

"Коли поблизу відбуваються мітинги, росіяни можуть відстежувати телефонний трафік і збирати дані та ідентифікатори, наприклад номери IMEI мобільних телефонів", – розповів колишній співробітник контррозвідки Угорщини.

За його словами, принаймні в Угорщині росіяни використовують цю технологію на повну потужність. Звіряючи перехоплення електронних комунікацій із камерами відеоспостереження посольств, вони спостерігають за протестами і збирають інформацію про місцевих критиків та українські групи.

Боротися з подібним прослуховуванням, за словами експерта, практично неможливо. "Насправді ви нічого не можете зробити, це російська територія. Максимум – вимкнути або залишити телефон удома, якщо бачите, що дах посольства схожий на Байконур", – порадив він.

Один з експертів заявив розслідувачам, що обладнання радіоелектронної розвідки в російських диппредставництвах входить до зони відповідальності ФСБ. Причому силовики обслуговують обладнання, навіть якщо конкретне завдання виконується на користь СЗР чи ГРУ. Технічний персонал ФСБ, за його словами, підтримує і суто розвідувальні операції.

Раніше повідомлялося, що Норвегія оголосила небажаними особами 15 співробітників посольства РФ в країні, які де-факто займалися шпигунською діяльністю під дипломатичним прикриттям. 

За даними норвезьких спецслужб, вислані співробітники посольства РФ намагалися вербувати нових інформаторів, вести радіорозвідку та купувати передові технології.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: