ЗМІ: США виявили "операції впливу" РФ для поширення пропаганди через лідерів думки на Заході

Субота, 26 серпня 2023, 08:30

Американська розвідка вважає, що російська Федеральна служба безпеки веде системну кампанію для того, щоб нав’язувати кремлівські наративи лідерам думки в країнах Заходу, аби вони починали неусвідомлено поширювати їх далі.

Про це повідомляє CNN, пише "Європейська правда".

Згідно з новими розсекреченими даними американської розвідки, ФСБ має системну програму для "відмивання" прокремлівської пропаганди і поширення цих наративів у громадській думці на Заході через приватні відносини між агентами своєї розвідки і "цілями" цієї спецоперації – людьми із США та інших країн Заходу. 

"Ці операції впливу продумані зумисно у малих масштабах. Загальна мета у тому, щоби поширення певних ідей особами із США чи інших західних країн виглядало природно… Вони будуються передусім на особистих відносинах. Вони (російські агенти – Ред.) входять у довіру і використовують її для того, щоб просувати потрібний ФСБ порядок денний", – прокоментував на умовах анонімності посадовець США, знайомий з матеріалами. 

Іноді такі кампанії виявлялися ефективними для того, щоб російські наративи опинилися у західній пресі. Як один з прикладів, співрозмовник наводить заяви в ООН представника російської громадської організації, який звинувачував сирійські "Білі шоломи" у нібито причетності до чорного ринку людський органів та фальсифікації хімічних атак сирійського диктатора Башара аль Асада. Ці заяви врешті опинилися в ефірі ультраправого американського телеканалу OANN.

Також наводять приклад Андрія Степаненка, який у 2014 році створив медіапроєкт, щоб привозити на схід України західних журналістів, аби вони "побачили правду". Реально за проєктом стояла ФСБ. 

Згадують і Наталію Бурлінову, очільниці однієї з російських недержавних організацій, яка часто координувала профінансовані ФСБ операції впливу на громадську думку на заході. Серед іншого, вона була учасницею багатьох подій в аналітичних центрах та університетах у США. Бурлінова вже під санкціями США і їй висунули звинувачення у змові з ФСБ, щоб діяти як агент Росії у США. 

Співрозмовник CNN каже, що часто лідери думок, яких російська розвідка використовує у таких цілях, не підозрюють, що їм ці наративи цілеспрямовано нав’язали. 

У розвідці вважають, що схожим чином ФСБ послуговується агентами всередині Росії для того, щоб підкріплювати наративи, які розганяються пропагандистськими медіа. Наприклад, у координації з ФСБ російський активіст організував акції протесту під західними посольствами у Москві проти "підтримки українських нацистів", звинувачуюючи Захід у "смертях дітей на Донбасі", а те, що це ініціатива провладної структури, таким чином приховали. 

Як повідомлялося, у болгарських онлайн-ЗМІ в другому кварталі 2023 року помітили втричі більше російської пропаганди, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Читайте також: За Кремль і за мир. Чому західні експерти та науковці досі часто підтримують ідеї РФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: