Сім країн ЄС замовили 155-мм боєприпаси в межах плану спільних закупівель

П'ятниця, 29 вересня 2023, 19:07

Сім держав-членів Європейського Союзу замовили боєприпаси в межах схеми спільних закупівель ЄС під егідою Європейського оборонного агентства (EDA), спрямованої на надання Україні артилерійських снарядів.

Про це, як пише "Європейська правда", агентство повідомило на запит Reuters.

У EDA зазначили, що замовлення стосуються як готових артилерійських снарядів 155-мм калібру, так і їхніх компонентів – наприклад зарядів і капсулів.

"Сім країн-членів вже розмістили замовлення на 155-мм боєприпаси за прискореною процедурою EDA. Протягом найближчих тижнів і місяців може бути зроблено більше замовлень, наприклад для поповнення запасів держав", – додали у відомстві.

Держави, які розмістять замовлення до кінця вересня, матимуть право подати заявку на відшкодування витрат на закуплені для України боєприпаси з Європейського фонду миру.

У ЄС підписали перші угоди про спільні закупівлі боєприпасів для України

Європейське оборонне агентство відмовилося назвати вартість і кількість замовлень, заявивши, що значна частина інформації є конфіденційною, а також держави, які беруть участь у схемі закупівель.

Водночас Міністерство оборони Литви підтвердило Reuters, що країна бере участь у закупівлях.

Як відомо, ЄС надає підтримку країнам-членам у постачанні артилерійських боєприпасів і ракет з національних запасів; агрегуванні попиту і спільній закупівлі 155-мм боєприпасів; а також у нарощуванні виробничих потужностей європейської оборонної промисловості.

Регламент "Акт на підтримку виробництва боєприпасів" (ASAP), розроблений у Європейському Союзі для збільшення виробництва боєприпасів та ракет, набув чинності 23 липня. Нагадаємо, що ASAP є складовою плану Європейського Союзу з забезпечення України мільйоном артилерійських боєприпасів протягом 12 місяців, запропонованим у березні 2022 року.

Детальніше читайте тут: Європа готує снаряди: як ЄС планує підтримати контрнаступ України та посилити себе.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: