Ключові польські політики відреагували на екзит-поли, що допускають зміну влади

Понеділок, 16 жовтня 2023, 07:32

Лідер керівної партії Польщі Ярослав Качинський назвав прогнозовані результати виборів "перемогою", хоч і допустивши, що подальше перебування його політсили у владі під питанням, тоді як опозиція каже про свою фактичну перемогу.

Про це повідомляє RMF24, пише "Європейська правда".

Після оголошення результатів екзит-полів, які прогнозують зміну влади, лідер керівної партії "Право і Справедливість" Ярослав Качинський та прем’єр Матеуш Моравецький назвали результат "ПіС" перемогою. 

Моравецький відреагував словами "Ми перемогли" у своєму Twitter (Х), дописавши слова подяки виборцям і "Нехай живе Польща". 

Качинський заявив, що прогнозовані екзит-полом результати з 36,8% у "ПіС" свідчать про "четверту перемогу в історії партії, вже третю поспіль", але й визнав, що поки невідомо, чи вийде у "ПіС" знову сформувати уряд, попри формально перше місце.  

"Ми ще не знаємо цього, але маємо сподіватися, і також маємо знати, що незалежно від того, чи ми у владі, чи в опозиції – ми будемо втілювати цей план (програму своєї партії. – Ред.) різними способами і не дозволимо зрадити Польщу", – сказав Ярослав Качинський. 

Лідер опозиційної "Громадянської платформи" Дональд Туск назвав прогнозовані результати "перемогою Польщі і демократії".

Він зазначив, що хоча сподівання були вищими, але він надзвичайно задоволений 2-м місцем політичного блоку з 31,6%. 

"Польща перемогла. Демократія перемогла. Ми усунули їх від влади", – заявив Туск. 

Лідер Польської народної партії Владислав Косіняк-Камиш назвав день виборів "днем великих змін" у Польщі та констатував, що цей шанс на зміни забезпечив блок "Третій шлях". 

У "Лівиці", зі свого боку, привітали шанси на повернення до влади. 

Зазначимо, поки що це прогнозовані результати виборів, хоча екзит-поли у Польщі вважають точними. Блок "Громадянська коаліція", "Третій шлях" і "Лівиця" ще під час кампанії розглядали один одного як союзників для формування коаліції, яка зможе замінити владу "ПіС" у Польщі. Опитування прогнозує їй близько 250 мандатів у Сеймі (для більшості достатньо мати 231 мандат).

На 6 годину ранку Національна виборча комісія порахувала голоси з трохи більше як 5% виборчих округів.

Детально про передвиборчі розклади ми писали у статті "Польща обирає курс на 4 роки"

Також рекомендуємо для перегляду відеопояснення "Хто є хто у Польщі".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: