Екзит-поли прогнозують зміну влади у Польщі, хоча правляча партія отримує перше місце

Неділя, 15 жовтня 2023, 22:00

Опитування на виході з виборчих дільниць, проведене на парламентських виборах у Польщі, попередньо прогнозують високі результати трьох партій, що є опонентами чинної влади, з перспективою створення ними більшості.

Про це йдеться в опитуванні IPSOS, що оприлюднене у неділю о 22 годині за київським часом – після завершення голосування у Польщі.

За цими даними, чинна партія влади "Право і справедливість" (ПіС) стала формальним переможцем виборів – опитування прогнозує їй перше місце з показником у 36,8%. Утім, цього недостатньо для формування більшості. Натомість основний очікуваний партнер ПіС – політична сила "Конфедерація", відома своїми антиукраїнськими гаслами, суттєво втратила підтримку виборців у останні тижні – екзит-пол прогнозує їй 6,2% голосів та п’яте місце.

Це означає, що, у разі підтвердження даних під час підрахунку голосів, опозиція здобуває впевнену більшість.

На другій сходинці за даними екзит-полу – Громадянства коаліція – блок правоцентристських партій навколо Громадянської платформи Дональда Туска. Їй опитування прогнозує 31,6% – значно більше, ніж прогнозували опитування до виборів.

Третє місце – у партії "Третій шлях", яка може отримати 13,0%. Четвертим іде об’єднання лівих сил "Лівиця" із 8,6%.

Три згадані партії ще під час кампанії розглядали одне одного як союзників для формування коаліції, що зможе змінити владу ПіС у Польщі. Опитування прогнозує їй близько 250 мандатів у Сеймі (для більшості достатньо мати 231 голос).

Детально про передвиборчі розклади ми писали у статті "Польща обирає курс на 4 роки".

Також рекомендуємо для перегляду відеопояснення "Хто є хто у Польщі".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: