Уряд Сербії ініціював позачергові вибори

Понеділок, 30 жовтня 2023, 19:06

Сербський уряд у понеділок скерував президенту Александару Вучичу пропозицію про розпуск парламенту – Народної Скупщини – й скликання позачергових виборів до законодавчого органу влади.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться в повідомленні на сайті уряду Сербії.

У пропозиції вказано, що вимогу проведення позачергових виборів висувала "частина громадськості", а 11 вересня частина опозиційних політичних партій звернулись із таким проханням до Вучича.

"Проведення нових парламентських виборів за нинішніх умов забезпечило б вищий ступінь демократичності, зменшуючи напруженість, що склалась між протилежними позиціями в суспільстві", – пише уряд Сербії.

Реклама:
Проєвропейська опозиція Сербії піде на дочасні вибори єдиним фронтом

Паралельно з розпуском парламенту сербський кабінет міністрів ухвалив рішення розпустити міську раду столиці Белграда та ще 64 міст і органів місцевого самоврядування, в яких також відбудуться позачергові вибори.

Звернення уряду Сербії до Вучича є формальним процедурним кроком, оскільки сам він уже оголошував, що призначить дострокові парламентські вибори на 17 грудня.

Цього року у Сербії спалахнули великі антиурядові протести, викликані двома масовими розстрілами на початку травня.

На тлі протестів Вучич відійшов від керівництва своєї Сербської прогресивної партії, аби сформувати ширший політичний рух.

Читайте більше тут: Сербія міряється мітингами: що загрожує владі проросійського президента Вучича.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: