Politico назвало Туска найвпливовішою людиною року в Європі, Зеленський очолив список "мрійників"

Середа, 29 листопада 2023, 08:39

За версією видання Politico, найвпливовішою людиною у Європі цього року є глава польської опозиції Дональд Туск, який невдовзі має очолити уряд Польщі.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Його перемога на виборах у п'ятій за чисельністю населення країні ЄС, здобута попри дедалі відчайдушніші спроби "Права і справедливості" змінити правила гри, використовуючи підконтрольні державі ЗМІ та польську казну, показала, що навіть у недосконалій системі можна дати відсіч укоріненим популістам", – відзначили автори рейтингу.

Вони зазначають, що перемога коаліції Туска стала променем надії для центристів по всьому континенту, які з відчаєм спостерігали, як популістські сили просуваються з маргінесу до влади.

Реклама:

Politico також звертає увагу на те, що перспектива Польщі на чолі з Туском здатна змусити Київ зітхнути з полегшенням.

"Хоча Варшава рішуче підтримувала Україну протягом останніх двох років війни, в останні місяці напруженість у відносинах між країнами зросла через український сільськогосподарський експорт. Туск, давній "яструб" стосовно Росії, закликав до непохитної підтримки Києва", – стверджують укладачі рейтингу.

Також видання оголосило переможців у трьох категоріях "Діячі", "Руйнівники" та "Мрійники".

У категорії "Діячі" переможницею стала прем'єрка Італії Джорджія Мелоні. Видання відзначило її попередні симпатії до президента РФ Владіміра Путіна, які, втім, не завадили їй засудити російське вторгнення в Україну.

"Мелоні, справжній політичний хамелеон, перевтілилася в жорсткого критика Росії. Невдовзі після повномасштабного вторгнення вона розкритикувала "неприйнятний широкомасштабний акт війни путінської Росії проти України", а на початку цього року приїхала до Києва на знак солідарності", – йдеться у матеріалі.

У категорії "Руйнівники" перемогла глава центробанку Росії Ельвіра Набіулліна – "головний технократ, що змушує воєнну машину російського президента Владіміра Путіна працювати".

У категорії "Мрійники" переможцем став президент України Володимир Зеленський.

"Час від часу з'являється лідер, який одноосібно змінює хід історії, не через міць своєї армії чи силу своєї економіки, а через силу свого слова. Президент України Володимир Зеленський є таким лідером", – зазначають укладачі рейтингу.

Нагадаємо, влітку опитування американського дослідницького центру Gallup виявило публічних осіб у США та світі, які найчастіше фігурували в новинах останнього часу й користуються підтримкою прихильників і Демократичної, і Республіканської партії.

Найбільш популярним у громадян США став прямий претендент на королівський престол у Великій Британії – принц Вільям. На другому місці після Вільяма опинився президент України Володимир Зеленський.

Минулого року Європарламент присудив премію Сахарова за свободу думки народу України та президенту Володимиру Зеленському.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: