Чехія відмовилася йти на засідання ООН на вимогу Росії через звинувачення щодо Бєлгорода

Неділя, 31 грудня 2023, 09:05

Росія ініціювала термінове засідання Ради безпеки ООН через обстріл Бєлгорода, наполягаючи, що до нього причетні чеські системи озброєння і вимагаючи участі Чехії; Прага відмовилася.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Після вибухів у центрі Бєлгорода з жертвами серед цивільного населення 30 грудня перший заступник постпреда Росії при ООН Дмитрій Полянський повідомив, що Росія попросила про термінове засідання Радбезу ООН. 

При цьому в Міноборони Росії заявили, що під час обстрілу нібито використовували чеські снаряди РСЗВ Vampire. 

Реклама:

"Ми наполягаємо на присутності Чехії для пояснень, чому боєприпаси цієї країни застосовуються для вбивства цивільних у Бєлгороді", – додав Полянський. 

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський у відповідь назвав твердження Москви пропагандою та заявив, що Прага не братиме участі в засіданні.

"Ми відмовляємося, щоб Росія будь-куди викликала нас. Чехія не буде слугувати отруєній брехнею пропаганді агресора. Ми будемо раді прийти на засідання, коли Росія захоче обговорити у Радбезі відведення своїх окупаційних військ", – заявив він.  

Згодом опублікували також офіційну відповідь заступниці чеського постпреда при ООН. 

"Чехія висловлює жаль з приводу кожного втраченого життя через протиправну і беззмістовну агресивну війну Росії, яку вона веде проти України вже майже два роки. Лише Росія є відповідальною за десятки тисяч жертв з обох боків", – йдеться у ньому.  

"Росія неодноразово використовувала майданчик Радбезу ООН для поширення дезінформації і пропаганди щодо війни. У нас немає причин вважати, що сьогоднішній брифінг буде якось відрізнятися, тож Чехія не братиме участі. Чітка і тривала позиція Чехії – що Росія має негайно припинити цю війну і вивести війська з усієї території України. Це єдиний шлях до справедливого і тривалого миру відповідно до Статуту ООН", – зазначають у листі. 

Нагадаємо, 30 грудня у Росії повідомили про 20 загиблих і понад сотню постраждалих через обстріл міста.

Співрозмовник "Української правди" у спецслужбах повідомив, що українські сили оборони працювали по російських воєнних об'єктах Бєлгородської області, проте через "непрофесійні дії ППО" та "сплановані провокації" уламки впали у центрі міста.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: