Азербайджан викликав посла ЄС зі звинуваченнями на адресу місії Євросоюзу у Вірменії

Понеділок, 12 лютого 2024, 12:53

Очільника представництва ЄС в Азербайджані викликали до МЗС країни через діяльність моніторингової місії Євросоюзу у Вірменії. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це 12 лютого заявили у Міністерстві закордонних справ Азербайджану.

Посла ЄС Петера Міхалко викликали на зустріч та висловили стурбованість діяльністю моніторингової місії Євросоюзу у Вірменії, що нібито "суперечить початковим домовленостям щодо цієї місії та її діяльності". 

Баку заявляє, що місія мала сприяти стабільності у регіоні та зміцненню довіри між Вірменією та Азербайджаном, але замість того "широко використовується як інструмент пропаганди проти Азербайджану". 

Реклама:

Зокрема, Баку обурюється тим, що місія організовує поїздки європейських посадовців та неурядових делегацій у прикордонні райони, і ці візити використовуються для "поширення ненависті до Азербайджану та необґрунтованої фобії Азербайджану". Згадали також спробу нелегального перетину кордону у зоні відповідальності місії, зауваживши, що це "кидає тінь на задекларовані завдання місії". 

"Європейську сторону закликали вжити усіх необхідних заходів з метою гарантувати, що моніторингова місія ЄС на території Вірменії діятиме виключно як нейтральна, цивільна, неозброєна місія відповідно до задекларованого мандата і утримається від будь-яких дій, спрямованих проти суверенітету, територіальної цілісності Азербайджану чи іншого впливу на його легітимні безпекові інтереси", – йдеться у заяві. 

Незадовго перед цим Петер Міхалко висловив жаль щодо того, що азербайджанські ЗМІ поширили інформацію зі звинуваченнями на адресу місії ЄС у Вірменії, і назвав їх безпідставними. Посол наголосив, що місія беззбройна і є виключно спостережною. 

Раніше президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що мир з Вірменією буде можливий тільки після того, як до вірменської конституції внесуть зміни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: