В уряді Польщі занепокоєні, що через українське зерно вони втрачають німецький ринок

Середа, 21 лютого 2024, 07:18

Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак заявив про занепокоєність тим, що українська агропродукція витісняє польську на німецькому ринку.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє агенція PAP.

Колодзейчак зазначив, що українське зерно наразі проходить через Польщу транзитом і не імпортується до країни. "Ні пшениця, ні кукурудза, ні ріпак. Ці продукти тут не залишаються", – підкреслив він.

Представник міністерства розповів, що за останні кілька тижнів отримав кілька інформаційних повідомлень про нібито розвантаження українських товарів у Польщі, які мали б лише пройти лише через країну. "Жодна з цих відомостей не підтвердилася", – зазначив він, хоча водночас закликав бути уважними до таких ситуацій і повідомляти про можливі порушення.

Реклама:

"Якби я протестував сьогодні, я б заблокував інший кордон. Я не хочу нікому тут натякати, але Польща ввела ембарго на продукти з України, які нас найбільше турбують.

Німеччина, ми також бачимо протести в Німеччині і голоси німецьких фермерів, що вони не хочуть цих продуктів з України, де можна побачити, що компанії багато купують у Польщі, але уряд не запровадив ембарго на ці продукти, які викликають занепокоєння, і німецький ринок також був відібраний у нас українською продукцією (...)" – сказав заступник міністра.

За його словами, слід запровадити квоти на товари з України, що надходять до ЄС. Також слід зробити більш ефективним їх транспортування за межі ЄС. "Наразі ми даємо себе витіснити із західноєвропейських ринків, і це факт", – підсумував він.

У вівторок по всій Польщі відбулися численні акції протесту фермерів, які блокували дороги, автостради, автомагістралі та прикордонні переходи з Україною. Фермери виступають проти напливу українських товарів, а також проти європейської політики, пов'язаної з так званим "Зеленим курсом".

Нагадаємо, вранці 20 лютого польські фермери перекрили залізницю біля КПП "Медика – Шегині" та висипали частину зерна з вантажного потяга на колії. У відповідь на польські акції українські перевізники розпочали протест біля ПП "Рава-Руська – Гребенне", "Краківець – Корчова" та "Шегині – Медика".

Віцепрем’єри українського уряду Олександр Кубраков і Юлія Свириденко закликали до якнайшвидшого вирішення блокування пунктів пропуску на кордоні Польщі та України, зокрема перешкоджання пасажирському руху.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: