Стефанішина: Щодо майбутнього саміту НАТО "немає ілюзій", але запрошення України потрібне

Новини — П'ятниця, 22 березня 2024, 14:12 —

Віцепрем’єрка з європейської і євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина зазначила, що в України "немає ілюзій" в очікуваннях від саміту НАТО у Вашингтоні, але Київ у будь-якому разі закликатиме союзників до рішення про запрошення України до членства, яке мало б юридично зобов'язальний характер. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це вона сказала під час дискусії на Київському безпековому форумі.

Ольга Стефанішина сказала, що Київ "не має ілюзій" з приводу шансів отримати запрошення до Альянсу на саміті у Вашингтоні, але все одно буде закликати союзників до такого рішення. 

Вона нагадала, що Україна ще до тогорічного саміту у Вільнюсі запропонувала формат запрошення юридично зобов’язального формату.

Реклама:

"У нас дуже проста позиція: питання запрошення має набагато більше значення, ніж просто політичний сигнал для України… Питання запрошення – це не питання надання зброї, чи закриття неба, чи 5-ї статті. Це питання юридичного рішення", – наголосила вона, зауваживши, що всі попередні декларації про перспективу членства України в НАТО де-факто були "просто словами". 

"Хочу нагадати іноземним колегам, які активно їздили в Москву після початку повномасштабної війни і намагались бути посередниками, а також тим, які заявляють про своє посередництво (...): запрошення України у НАТО – це юридична гарантія того, що за спиною союзників, за спиною України не буде ніяких перемовин. Для нас це важливе рішення, і воно буде на столі стільки, скільки потрібно", – наголосила віцепрем’єрка. 

Стефанішина додала, що не обов’язково прив’язувати таке потенційне рішення до самітів лідерів країн НАТО, оскільки ці події більшою мірою є майданчиком для обміну думками і налагодження контактів. 

"Рішення може бути ухвалене у будь-який момент, нам не потрібно чекати конкретно зібрання на рівні лідерів", – зазначила вона. 

Віцепрем’єрка зазначила, що на момент саміту у Вільнюсі абсолютна більшість країн НАТО підтримувала ідею про запрошення України.

"Є ключові противники цього рішення – Сполучені Штати і Німеччина. І я думаю що зараз це США які не дають можливості цьому діалогу навіть розвиватися. І це дуже сумно", – додала Стефанішина. 

Під час обговорення віцепрем'єрка також прокоментувала матеріал у FT про нібито заклики Вашингтона до Києва не бити по російських НПЗ та зазначила, що такі дії України цілком відповідають підходам НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: